Elindult a TanárBlog
Lénárt Ágnes
2008/12/17 18:37
2088 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mára már közhely, hogy a diákok tanulási szokásai teljesen megváltoztak, ám az iskola nem tud ezekkel a változásokkal lépést tartani. A következmények azonban súlyosak lehetnek, hiszen az internet világában nagy biztonsággal közlekedő digitális írástudókat tanítanak majd az ettől a világtól idegenkedő, bizonytalan 'bevándorlók'.

Elindult a TanárBlog (www.tanarblog.org) - Magyarország legnagyobb módszertani blogja. A kihívás nagy, hiszen az iskolapadokban most már 'digitális bennszülöttek' ülnek (azaz olyan gyerekek, akiknek az internet és a számítástechnika nem tanult tevékenység, hanem az életük természetes része), amíg a katedrán 'digitális bevándorlók' állnak (az ő számukra mindezek az eszközök furcsák, vonzóak vagy éppen szokatlanok - de mindenképpen újak és megtanulandók). Mára már közhely, hogy a diákok tanulási szokásai teljesen megváltoztak, ám az iskola nem tud ezekkel a változásokkal lépést tartani. A következmények azonban súlyosak lehetnek, hiszen az internet világában nagy biztonsággal közlekedő digitális írástudókat tanítanak majd az ettől a világtól idegenkedő, bizonytalan 'bevándorlók'.

A TanárBlog nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a tanároknak ebben a változó oktatási, tanulási környezetben praktikus, világos, órai környezetben, vagy az órákra készülésben könnyen adaptálható, előzetes internetes tapasztalat nélkül is remekül használható ötleteket adjon. Mivel a blog szerzői gyakorló középiskolai tanárok, a tanteremben szerzett tapasztalataikat osztják meg, naponta újabb és újabb változatos, kipróbált - ezért jó eséllyel más környezetben is jól használható - órai ötletek, óravázlatok, projektek formájában.

A TanárBlogon elleshetjük például, hogy miként lehet digitális osztálytermet létrehozni csoportjainknak, hogyan tudjuk az osztálytermet digitális eszközökkel 'benépesíteni' (pl. YouTube videókat beilleszteni, szavazást készíteni, chat-et, fórumokat létrehozni, rajzfilmet, szappanoperát forgatni, online/offline projekteket megszervezni stb.), de a posztok között megtalálhatóak konyhakész oldalak, ötletek is - pl. virtuális boncolás és halottkém játék, természetfilm forgatás online, film adatbázis, oktatási céllal létrejött videó megosztó oldalak, képmegosztók, szerkesztők, és még ki tudja mennyi minden.

November végéig több mint 200 poszt került fel az oldalra, és a jövőben is naponta frissülő tartalommal jelentkezik a TanárBlog. Tartalom alatt azonban mást kell értenünk, mint más blogok esetében, hiszen a TanárBlog - éppen azért, hogy az IKT alkalmazásában kevésbé jártas tanárok is haszonnal forgathassák - rengeteg interaktív feladattal, különböző oldalak használatát bemutató videókkal, és teljesen ingyenesen letölthető, elvégezhető rövid e-learning anyagokkal illusztrálja a posztok legnagyobb részét.

Ajánljuk hát a TanárBlogot minden 'digitális bevándorló' tanárnak. Ne felejtsük el, hogy gyorsan és kérlelhetetlenül közeledik minden 'bevándorló' számára az állampolgársági vizsga – jó, ha kéznél van egy útmutató.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten