Ellenáll-e az Egri Leányka?
Zsigó Zsolt
2005/02/14 08:00
1735 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Természetesen az Egri Leányka ellenáll, mégpedig az alábbiak szerint: ha hosszabb, akkor jobban, ha vastagabb, akkor kevésbé. De azt, hogy ez mit is jelent, és minek kell ellenállnia, azt az alábbiakból tudhatjuk meg.

Szükséges anyagok, eszközök

  • 2 db 4 X 6 cm-es, kb. 0,5 mm vastag fémlemez (réz, alumínium, cink stb.)
  • 3 db banándugós vezeték,
  • 4 db krokodilcsipesz,
  • Zsebizzó foglalattal,
  • 4,5 V-os zsebtelep,
  • 2-3 dl Egri Leányka (bor),
  • Alacsony teáscsésze (pohár).

A kísérlet összeállítása, bemutatása

Mindkét alumíniumlemez egyik végét (rövidebbik oldalát) egy centiméter hosszon hajlítsuk meg derékszögben! (Lásd az 1. ábrát!) 1. ábra Állítsunk össze áramkört a zsebtelep, izzólámpa, vezetékek és a két fémlemez segítségével a 2. ábrán látható módon! 2. ábra Öntsük a bort egy lapos csészébe, és merítsük a két lemezt - lapjaikkal párhuzamos állásban - a borba! Közelítsük, és távolítsuk a lemezeket egymáshoz képest! Vizsgáljuk eközben az izzólámpa fényerőváltozását!
Emeljük, majd süllyesszük az egymáshoz közel tartott lemezeket a borba! Most is figyeljük az izzó fényének változását!

Magyarázat

Az Egri Leányka savas folyadék, így jól vezeti az elektromos áramot. A lemezek távolításával, közelítésével az áramvezető hosszát változtatjuk meg. Távolításkor csökken az izzólámpa fényereje, tehát a bor-vezető ellenállása nő, közelítéskor ez éppen fordítva történik. Ha a lemezeket süllyesztjük a borba, akkor a folyadék-áramvezető keresztmetszetét növeljük. Ilyenkor az izzó fényereje nő, tehát az Egri Leányka ellenállása csökken. A lemezek kiemelésénél ennek ellenkezőjét tapasztaljuk. Az izzólámpa helyett beiktathatunk egy áramerősség-mérő műszert, ekkor az ellenállás változását a műszer mutatója jelzi . A kísérletet savassá tett, vagy sózott vízzel is elvégezhetjük. A kísérletről készült videó letölthető: leanyka.avi ( 34 Mb Xvid kodek szükéges).

Megjegyzések, kiegészítések

Igényesebb az összeállítás, ha készítünk egy olyan téglatest alakú folyadéktartályt, amiben a folyadék keresztmetszete közel megegyezik a lemezek felületével (3. ábra és a videofelvétel). Akvarisztikai szaküzletben ezt az edényt elkészíttethetjük. A lemezeket célszerű egy-egy műanyag tartóra felszerelni, a banándugós csatlakoztatásokat pedig banánhüvelyek beszerelésével egyszerűbbé tenni. 3. ábra Ebben az esetben a töltésáramlás a folyadék teljes keresztmetszetén egyenletesen oszlik el. Így Ohm törvényének igazolására is alkalmas lehet az eszköz. Mérő kísérlethez alkalmazzunk néhány voltos váltakozó feszültségű áramforrást! Az egyenfeszültség alkalmazása rövidebb idejű demonstrációra használható csak, mérésre nem. Fellép ugyanis az elektrolízis jelensége, ami különböző anyagi minőségűvé alakítja a lemezeket. Az így létrejött galvánelem a zsebtelep áramával ellentétes irányú áramot szolgáltat, ami a mérésünk esetében nem kívánatos.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten