Előre, sohase hátra!
2004/10/13 19:10
506 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Minden magyar munkavállaló élhetne a pályaorientációs tanácsadás lehetőségével, de a legtöbben nem tekintenek előre, és csak amikor már munkanélkülivé váltak, akkor keresik fel a munkatanácsadót.

A munkaügyi központokat felkereső magyarok azonnali és hatékony segítségre vágynak, pedig a hazai központokban nemcsak a tűzoltásra lenne lehetőség. A munkanélküliség elkerülésével kapcsolatban sokat emlegetett munkaerő-piaci fittséget csak úgy lehet megőrizni, ha a munkavállalók folyamatosan figyelik az aktuális trendeket és frissítik tudásukat. Ráadásul erre a hazai munkaügyi kirendeltségekben lenne is lehetőség.
Az átlag magyar állampolgár csak toldozgatja-foldozgatja karrierjét, állítja Berde Éva A felnőttek pályamódosításának és foglalkoztathatóságának kapcsolata című tanulmányában, mely három megyében végzett felmérés eredményeit, tapasztalatait tartalmazza..
Egyelőre álom
Magyarországon a felnőttek átfogó pályamódosításával, pályaorientációjával a munkaügyi központok országos hálózata foglalkozik. Emellett még létezik több olyan magán- és közösségi intézmény, amelynek feladatkörébe a karrier-tanácsadás is beletartozik. A megyei munkaügyi központokat azonban az egész megyét behálózó kirendeltségeikkel, munkatanácsadóikkal, humánszolgáltatási osztályukkal, pszichológusokkal, esetenként a Foglalkoztatási Információs Tanácsadóval (FIT), illetve a Rehabilitációs Információs Centrummal (RIC) úgy tervezték, hogy ilyen jellegű feladatok ellátására is alkalmasak legyenek.

Ezzel szemben a tapasztalat azt bizonyítja, hogy a munkaügyi kirendeltségekre látogatók korántsem legfeljebb a pályakorrekcióban érdekeltek. Döntő többségük ugyanis munkanélküli. Berde Éva tanulmánya szerint az összes ügyfél közül mindössze egy jelezte, hogy azért kereste fel a kirendeltséget, mert jövőbeli boldogulása érdekében szeretne valamit tanulni.
Kire kell koncentrálni?
Minél idősebb valaki, annál kevésbé hiszi el, ő is változtathat lehetőségein. A kirendeltségek látogatóinak életkorát tekintve mindhárom megyében hatvan százalék körüli volt a 35 év alattiak aránya. A 45 évnél, de különösen 50 évnél idősebb korosztály jóval kevésbé keresi fel a központokat. De nem csak ők nem bíznak saját sikerükben. A tartósan munkanélküliek jelentős része is lemondott már arról, hogy a kirendeltségeken valóban eredményes segítséget kapjon. Még azok közt is sok az elkeseredett, akik elmennek a munkatanácsadókhoz. Az ő arányukat a szakemberek különbözőképpen becslik, de egyesek még 30-40 százalékot is meghaladónak tartják. Pedig a tartósan munkanélkülieknek van a legnagyobb szükségük arra, hogy átképeztessék magukat, új irányt találjanak az életútjukon. Az időseknek pedig a velük szemben a munkaerőpiacon tapasztalható előítéleteket kell tudniuk leküzdeni.
A siker első lépése a segítségkérés
Nem csak a szakértői oldalon vannak tehát hiányosságok. A tanulmányból az is egyértelműen kiderült, hogy nehéz helyzetükből adódóan a munkaügyi kirendeltségek ügyfeleinek elsődleges és szinte kizárólagos célja, hogy állást találjanak a klienseiknek. Elenyésző volt azoknak az aránya, akik öt alkalomnál többször folytattak megbeszélést a munkatanácsadókkal, ami komolyabb karrierstratégiák kidolgozására adott volna lehetőséget.
A magyar munkavállalók hozzáállását az is jól jelzi, hogy csupán 10-15 százalékuk szeretné, ha a munkaügyi központok több tanulási lehetőséget kínálnának. Pedig ez elengedhetetlen a pályaorientációs döntések meghozatalához.
A munkavállalók életét a szakemberek csak akkor tudják megkönnyíteni, ha ők is akarják, és még időben foglalkoznak a karrierjükkel, amely sosem a közvetlen kényszer alatt, hanem a gazdaság előrebecsült változásainak és az egyén távlati céljainak megfelelően, hosszú távú tudatos stratégia eredményeként alakul ki.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten