Elvileg biztonságos, de vannak veszélyek...
2004/10/05 10:35
1959 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A villanyszerelés teljes odafigyelést igényel. A legapróbb hiba is súlyos következményekkel járhat. Fontos a rugalmasság, az állandó továbbképzés igénye, mert ez az egyik leggyorsabban változó szakma. - állítja Kovács Krisztián villanyszerelő.

Ez az egyik leggyorsabban, és legsokoldalúbban változó, "állandó mozgásban levő" szakma. A 70-es évek elején kezdett szerteágazni különbözõ irányokba. Jelenleg több villanyszereléssel kapcsolatos szakmát lehet tanulni, de a jó szakembereknek folyamatos továbbképzésre van szüksége: új anyagok, új módszerek, új szabványok, új szakmák megismerésére. A villanyszerelő feladata jóval összetettebb annál, mint amit az emberek erről gondolnak: természetesen nem csupán egy villanykörte kicseréléséről van szó, hanem világítási, erőátviteli hálózatok és villamos berendezések építése, szerelése, és karbantartása a feladat. A tevékenységi területekhez tartozik a villamosenergia -, gáz-, gőz-, melegvízellátás, illetve a nagy- és kiskereskedelem és a javítószolgáltatás. Fontos az állandó továbbképzés. Én annak idején a Kandóba szereztem villanyszerelői végzettséget, de azóta már villanyszerelő mester, az Elmü-, Édász-, Dédász általi minősített regisztrált szakvállalkozó is lettem. Ezen kívül elektronikus- és mechanikus vagyonvédelmi- rendszerszerelő, illetve biztonságtechnikai tervező-szerelő vagyok.

Erre egyszerűen azért van szükség, mert a technológiával együtt nekünk is fejlődnünk kell. Évek óta vállalkozóként dolgozom. A cégünk riasztórendszerek tervezésével, és kivitelezésével, biztonságtechnikai szaktanácsadás, audió-, és videó-kaputelefonok szerelésével foglalkozik. Az úgynevezett "erősáramos" tevékenységeink között a mérőhelykialakítás, az uszodatechnikai berendezések elektromos szerelése, a lakossági villanyszerelések (javítás, terheléselosztás, felújítás tartozik), illetve a villámvédelmi rendszerek szerelése, javítása áll. A villanyszerelés veszélyes és csak teljes odafigyeléssel, nyugodtsággal, a variációk előzetes elméleti végiggondolásával lehet biztonságosan végezni. Munka közben előre számolni kell azzal, ha mégis baleset következne be, hol és hogyan lehet leghamarabb megszüntetni a veszélyhelyzetet. A villanyszerelés elvileg egyszerű és biztonságos szakma lenne, ha mindenki, mindenkor, mindenhol minden előírást betartana, és alkalmazna... De ez nagyon ritka. Ha egy gép áll, az termeléskiesést jelent, ezért a megrendelő irányából erős a nyomás, a mielőbbi hibaelhárításra. A villanyszerelés szerszámai a szakma bonyolultságától, a szakmunkás képzettségétõl függően lehetnek pár ezer, de akár több százezer forintosak (több milliósak) is.

A jó szerszámok, műszerek megkönnyítik, és hatékonnyá teszik a munkát, megtérül a befektetés, a megfelelõ szakismeret mellett. A folyamatos képzés elengedhetetlen, figyelni és követni kell a szabványváltozásokat, a gyártók termékeit, áraikat, mit mivel lehet, megfelelõ üzembiztonság mellett kiváltani. Ez havonta 8- 10 óra időt vesz igénybe. Önálló vállalkozást csak mestervizsga letétele után lehet kezdeni, melynek feltétele, a gyakorlatban eltöltött három év. A villanyszereléshez számos szakma kapcsolódik és egy univerzális villanyszerelőnek ezek alapismerete elengedhetetlen ilyenek például: a lakatos, a pneumatikai (kombináltvezérléses), a számítástechnikai - vezérléses, a hidraulikai stb. ismeretek. Ha egy vegyes vezérlésű gép meghibásodik meg kell tudnunk győzni a másik szakma képviselőjét, hogy nem elektromos a hiba, természetesen csak akkor, ha úgy hisszük, hogy igazunk van.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten