Enable – segédanyagok az iskolai zaklatás megfékezéséért
2016/04/14 14:09
7482 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Enable egy nemzetközi együttműködésen alapuló projekt, amely 2015-2016-ban végzi az iskolai és online zaklatás, mint jelenség vizsgálatát, és egy komplex programot dolgoz ki, amely az iskolákban bevezetve csökkenti az erőszakot és a zaklatást. A program a European Schoolnet koordinálásával, 6 európai ország bevonásával valósul meg az Európai Unió Daphne programjának keretében.

enable520

A projekt résztvevői úgy vélik, hogy napjaink információ- és tudásalapú társadalmában elengedhetetlenek bizonyos társas és érzelmi készségek, amelyeknek része a felelős és értő viszonyulás az online és offline társas interakciókhoz.

A kutatás szerint az európai fiatalok életében sajnálatos mértékben van jelen a zaklatás, és jellemzően ismerős közegben történik. Az online zaklatásra is gyakran igaz, hogy az áldozat és a zaklató személyesen is ismerik egymást; a fiatalok esetében az iskolában kialakuló agresszív viselkedés tevődik át az online világba. Az online zaklatás az iskolai társas kapcsolatokban gyökerezik. Az iskolai zaklatásnak az áldozaton és a zaklatón kívül fontos szereplői az agresszivitás kortárs tanúi, tehát a közösség más tagjai, akik reakciójukkal megerősíthetik vagy elbizonytalaníthatják a zaklatót a viselkedésben.

enable A projekt során egy olyan iskolákban bevezethető programot dolgoznak ki a kutatók, amely a társas és érzelmi készségek fejlesztésére koncentrál, és az iskolai élet több érintettjét: tanulókat, tanárokat, szülőket egyaránt bevonva igyekszik a kapcsolatok elmélyítésére és az iskolai atmoszféra javítására. Az Enable program egyik fontos eleme a kortárs segítői munka: a program során kiképeznek olyan fiatalokat, akiknek az iskolában feladata lesz a konfliktusok felderítése és a zaklatás megelőzése a tanulási és szabadidős közegekben.

Jelenleg pilot iskolákban zajlik az iskolai program kipróbálása.

Az Enable weboldalon angol nyelven találhatóak meg a társas és érzelmi készségeket fejlesztő óravázlatok, a kortárs segítők képzésének segédanyagai, a bevezetés eszköztára és egy összefoglaló kutatási jelentés a zaklatásról.

A kutatási jelentés főbb eredményeit bemutató infografika magyar nyelvű változata letölthető itt.

Ha érdeklődik aziránt, mit tehetnek az iskolák az internetbiztonságért, látogasson el az eBiztonság Minősítés oldalra! A honlapon egy önértékelésen alapuló minősítő rendszer működik, amelynek segítségével iskolája személyre szabott akciótervet követve teheti biztonságosabbá az online tevékenységeket.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten