Érettségi tételek - Arany János
Kormos Edit
2004/03/28 00:35
4976 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Érettségizőknek, felvételizőknek és - nem utolsósorban - tanáraiknak szeretnénk segítséget nyújtani tételvázlatainkkal és egyéb, az adott témához kapcsolódó segédeszközökkel. Ezúttal Arany János tételéhez csatoltunk linkgyűjteményt, érdekességeket, diasorokat és még sok minden mást.

Arany János - A tétel

Nyelvünk egyik legnagyobb értője, ismerője és művészi használója, Arany János életéről szóló kidolgozott tételeket találhatsz itt és itt .

Arany titkos szerelme

Arany János egyike legszemérmesebb költőinknek: magánéletéről, szerelmeiről szinte semmit sem tudunk - vagy mégis ...?!

Arany-balladák külhoni ihletői

Amikor a nagy epikus művek írása "félbe-szerbe" maradt, Arany a ballada műfajában találta meg a formát, amelyben szólni tudott a nemzetért. Balladáinak külhoni mintáiról olvashatsz itt.

A naiv, a mű és a blöff

Minden idők egyik legnagyobb irodalmi csalásáról olvashatsz itt- ami még Arany Jánosunkat is megihlette egykoron.

Tetemrehívás - Arany-ballada Gyárfás-illusztrációval

Arany balladáit lapozva misztikus világ elevenedik meg előttünk. A sejtetésre és kihagyásra építő ballada igazi agytornára sarkallja befogadóját - és szinte "igényli" a képi megjelenítést.

Arany János - diasor

Elsősorban tanároknak szánjuk itt következő diasorunkat: életrajzi órák színesítéséhez hasznos alapanyag lehet. Ám tételüket fennhangon tanuló, tudásukat ellenőrző diákok is hasznos segédeszközre lehetnek benne.

Arany János - Hasznos linkek

Arany János portréja (Gépeskönyv)

Tanári kézikönyv Arany költészetéhez (Feladatok, Óravázlatok) (Gépeskönyv)

Szakirodalom Arany János költészetéhez (Gépeskönyv)

Arany János Őszikék c. ciklusának versei

Arany és XIX. századi történeti festészetünk

A Zichy-rajzok (Arany-balladák illusztrációi)

Arany János - Kislexikon

Kislexikon

Az elveszett) "alkotmány": Arany első jelentősebb műve, mely 1845-ben született. A komikus eposz címében szereplő "alkotmány" szó itt "jogszerűséget" jelent, ugyanis a történet a választási csalásokról, korrupcióról szól, annak karikatúrája.

álom-allegória : Arany Toldijának egyik legszebb költői képsora az ún. álom-allegória. Az allegória hosszabb gondolatsoron végigvitt hasonlatot, metaforát jelent. Jelen esetben két versszakot, a Toldi 4. énekének 4. és 5. versszakát öleli fel.

ballada : 1. Középkor: Villon korában a ballada versformát jelölt (táncdal). 2. Újkor: "tragédia dalban elbeszélve" (Greguss Ágost). A három műnem határán álló műfaj. Cselekménye sűrített, drámai, dialógusokkal tűzdelt. Formájában és egyes betéteiben lírai, ugyanakkor történetet mesél el, tehát epikus is egyben. Jellegzetes eleme a balladai homály (elhallgatás, kihagyás). Legnagyobb magyar művelője Arany János.

bárd : kelta dalnok. Rendszerint húros hangszeren kísérte énekét. A leghíresebb kelta bárd a mondabeli vak dalnok, Osszián volt.

Csaba királyfi : Arany Csaba-trilógiájának címszereplője, a hagyomány szerint ő volt Attila kisebbik fia. Csaba királyfi alakja köti össze a hun-magyar mondakört, ugyanis a történet szerint a hun birodalom összeomlását követően Csaba a székelyeket hagyta itt őrzőnek a magyar földön, míg ő hazatért az őshazába segítségért. A székelyek oly mélyen tisztelik, hogy még himnuszukban is felidézik alakját. ("Vezesd még egyszer győzelemre néped, Csaba királyfi csillag ösvényen").

epilógus : utószó. Párja a szövegek elejére kerülő prológus, azaz előszó.

impresszionizmus : a XIX. század második felében megjelenő művészeti irányzat, mely elsősorban a festészetben jelentkezett. A pillanatnyi benyomást, hangulatot rögzíti. Legnagyobb képviselői: a festő Manet, Monet és Degas, költészetünkben pedig már Arany János kései lírájában, az Őszikék-korszakban is feltűnik (pl. A tölgyek alatt c. versben).

"kapcsos könyv": kis, bőrkötésű emlékkönyv, amit Arany 1856-ban kapott Gyulai Páltól. Első verse, amit belemásolt a Szondi kát apródja volt, majd később ide kerültek az Őszikék versei is.

Keveháza : Arany a Csaba-trilógiába kisebb költeményeket is beillesztett. Két ilyen költeményét ismerjük: a Rege a csodaszarvasról címűt és a Keveházát. Ez utóbbi a hunok rómaiak elleni harcát mutatja be. Keveháza a harctér, s így hősök temetője lett. Ma Kelenföldnek nevezzük ezt a területet.

komikus eposz : vígeposz. Az eposzi kellékek felhasználásával, alantas témát eposzi "magasságokba" emelő, komikus alkotás. Pl.Csokonai: Dorottya.

románc : a ballada "kistestvére": lassúbb, leíró jellegű, könnyedebb mű.

tambura : lantféle, hosszú nyakú (lopótök alakú) pengetőhangszer.

tengerihántás : kukoricafosztás

Eddig megjelent tételek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten