Érettségi tételek - Csokonai és Berzsenyi
Kormos Edit
2004/04/14 21:23
3976 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Érettségizőknek és tanáraiknak szeretnénk segítséget nyújtani tételvázlatainkkal valamint csatolt linkgyűjteménnyel, érdekességekkel, diasorokkal és még sok minden mással.

Csokonai Vitéz Mihály - A tétel

A klasszicista magyar irodalom legsokszínűbb jelenségéről, Csokonai Vitéz Mihályról találhatsz itt kidolgoztott tételvázlatot.

Berzsenyi Dániel - A tétel

A magyar Horatius, Berzsenyi Dániel életéről, költői munkáiról kaphatsz rövid, átfogó képet - tételvázlatunk alapján.

Csokonai -
Pörös élet, pörös
halál

Csokonai Vitéz Mihály sem éltében, sem holtában nem lelhetett sok nyugalmat . Éltében számos támadásnak tette ki garabonciás, nagy természete; holtában pedig szinte az első pillanattól, emlékműve megszövegelésétől, egészen máig (!) nem lelhetett békét.

Költői ellentétek - avagy miért hallgatott el Berzsenyi?

Berzsenyi élete nagy részét várakozással töltötte. Öt évig várta kötetének megjelenését, aztán újabb öt év telik el, amíg a kötetről megjelenik Kölcsey lesújtó bírálata. Majd a következő nyolc évben kínlódva megírja észrevételeit Kölcsey recenziójára.

Vers születik - Csokonai versformái

Csokonai Vitéz Mihály rendkívül sokszínű életművében a felvilágosodás korának minden stílusiránya előfordul. "Verselési gyakorlata pedig kétségkívül minden kortársáénál kitűnőbb, precízebb, elannyira, hogy szinte különválik tartalmától, s játékos önállósággal érvényesül". (Horváth János: A magyar irodalom fejlődéstörténete)

A "magyar Horatius" mestere

Milyen a jó vers Horatius szerint? Mennyiben más az ő vers-ideálja, mint a mai, modern költészet darabjai? Ami bizonyos: Berzsenyi szinte minden költészeti elvében a mester Ars poeticáját követte.

Csokonai szerelmei

Költőnk nemcsak arról volt híres, hogy mint karizmatikus tanáregyéniség rótta a katedrát, s nem vetette meg a szép szót és a jóbort: ráadásul nemegyszer tanítványai társaságában élvezte "mindkét" isteni nedűt. Nagy tisztelője volt azonban a "fehérnépnek" is...

Berzsenyi és Lolli

Berzsenyi Dániel legszebb és legmegrendítőbb szavainak tartják az emberi mulandóságot megverselő "Sem béhunyt szememet fel nem igézheti/ Lollim barna szemöldöke!" sorokat. E szavakban azonban ott rejtezik egy titokzatos barna szemöldök is. Ki ő? Ki volt Lolli?

Csokonai Vitéz Mihály - diasor

Elsősorban tanároknak szánjuk itt következő diasorunkat: életrajzi órák színesítéséhez hasznos alapanyag lehet. Ám tételüket fennhangon tanuló, tudásukat ellenőrző diákok is hasznos segédeszközre lehetnek benne.

Berzsenyi Dániel - diasor

Elsősorban tanároknak szánjuk itt következő diasorunkat: életrajzi órák színesítéséhez hasznos alapanyag lehet. Ám tételüket fennhangon tanuló, tudásukat ellenőrző diákok is hasznos segédeszközre lehetnek benne.

Csokonai Vitéz Mihály - Hasznos linkek

Berzsenyi Dániel - Hasznos linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten