Értelmi fogyatékosok iskolatípusai
2014/11/09 08:00
5460 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az értelmi fogyatékosság egy olyan állapot, amikor az egyén intelligenciaszintje jóval átlag alatti. Ennek különböző okai lehetnek: születés előtti, szülés alatti és a szülés utáni okok. Például különböző betegségek, fertőzések a terhesség alatt, szülés alatti agyvérzés vagy oxigénhiány, születés utáni fertőzések, agyvérzés. Értelmi fogytékossággal jár még például a Down-szindróma.

Három részre osztva

Az értelmi fogyatékosságon belül három nagy csoportot különböztetünk meg:

  • enyhe értelmi fogyatékos vagy tanulásban akadályozott (IQ: 70-50)
  • középsúlyos értelmi fogyatékos vagy értelmileg akadályozott (IQ: 50-20)
  • súlyos értelmi fogyatékos (IQ: 20 alatti)

fogyik520

Iskolatípusok

A súlyossági fokok szerint változik az értelmi fogyatékosok iskolatípusa. A tanulásban akadályozott tanulók régi elnevezéssel élve a kisegítő iskolákban tanulnak. Itt ugyanolyan tantárgyakat tanulnak, mint a többségi iskolákban. Annyi a különbség, hogy a kötelező tananyag le van egyszerűsítve és több idő jut az elsajátítására. Az értelmileg akadályozott tanulok ún. foglalkoztató iskolákba járnak.

Iskolai élet

Az oktatás itt is reggel 8 órától délután 4 óráig tart. Más tantárgyaik vannak, mint a tanulásban akadályozott tanulóknak. Itt, mivel gyengébb a tanulók IQ-ja, jóval egyszerűbb a tananyag. Például Beszédfejlesztés és környezetismeret, Társadalmi ismeretek és gyakorlatok, Életvitel és gondozási ismeretek, de persze van olvasás és számolás, ábrázolás, ének, testnevelés. Nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók egyéni fejlesztésére is, a rehabilitációs órák keretében. Ezen felül fontos az ismeretek gyakorlatban való elsajátítása. Például vásárlási gyakorlatok, tömegközlekedés a gyakorlatban, stb.

Személyre szabott szakmák

A súlyos értelmi fogyatékos gyerekek ún. fejlesztő iskolákban kapják meg a személyre szabott fejlesztést. Az általános iskola elvégzése után az  enyhe értelmi fogyatékos tanulók speciális szakiskolákban, a középsúlyos értelmi fogyatékos tanulók pedig készségfejlesztő speciális szakiskolákban tanulhatnak tovább, ahol a 9. és a 10. évfolyam elvégzése után különböző szakmákat sajátíthatnak el. Pl. konyhai kisegítő, élelmiszer eladó, szakács, számítógépes adatrögzítő, takarító, parkápoló, csomagoló, cirokseprű kötő.

Az iskola után

Ezt követően a cél egy olyan védő munkahelyet találni, ahol a fiatalok munkába tudnak állni. Ha ez nem sikerül, napközbeni ellátásukat az ún. ÉNO-k (értelmi fogyatékosok napközi otthona) látja el. Itt a cél a felnőtt értelmi fogyatékosok foglalkoztatása, szocializálása.

Fejős Nikoletta

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten