Eső esetén
2005/05/30 11:20
5038 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sajnos minden erdei iskola idején előfordulhat esős idő. Ilyenkor többnyire a lakószobákba, tantermekbe szorulunk - de vajon valóban nincs más lehetőségünk, mint tétlenül várni a rosszidő elmúltát? Vajon valóban "rossz" az idő - ha esik az eső? Ne feledjük: soha ilyen jó alkalmunk nem lesz az esőről tanulni! Ehhez kínálunk néhány érdekes játékot.

Nézz utána, hogy hogyan keletkezik az eső!
A víz a levegőben állandóan jelen van, vízpára formájában, amely egy olyan gáz, melyet mi nem láthatunk. A víz folyamatosan párolog az óceánokból, folyókból, tavakból, a fák leveleiből és még a testünkből is! A vízpára felszáll, és ha a körülmények megfelelőek, akkor kialakulnak a felhők. Könnyen összegyűjthetsz egy kis vízpárát, hogy ezt kipróbáld. Kötözz egy műanyagzacskót egy lombos faág köré és hagyd ott néhány órára. Tapasztalhatod, hogy a zacskó megtelik vízpárával, amelyet a falevelek párologtattak el. Vagy merészkedj le egy hideg hajnalon egy folyópartra vagy egy patakhoz, és látni fogod, hogy a köd úgy lebeg a víz fölött, mint egy szellem. Az ilyen köd párában dús. Ha már elegendő víz gyűlt össze egy felhőben, és a felhő lehűl, az apró esőcseppecskék összeütköznek és egyesülnek. A puszta súlyuk miatt esnek le a földre. Ez történhet szitáló eső vagy egy huzamosabb felhőszakadás formájában, de "ami egyszer fölmegy, le is kell, hogy jöjjön".

Gyűjts különböző kifejezéseket az esőre!
Néha, mikor csak finoman esik az eső, azt mondjuk, hogy szemerkél. Vagy permetez, vagy szitál. Hát nem érdekes, hogy hányféleképpen jellemezzük az esőt? Tudsz még más szót is arra, hogy esik az eső? És mi van azzal a kifejezéssel, hogy "úgy esik, mintha dézsából öntenék"? Senki sem tudja igazán, hogy honnan származik ez a mondás, habár nagyon sokféle eredetet tulajdonítottak már neki. Néhányan úgy gondolják, hogy az ókori görögök használták ezt akkor, ha nagyon esett az eső. Mások szerint a skandinávok érdeme ez. De még ez is csak egy variáció ebben a témában. Hallottad már ezeket: zuhog, szakad, ömlik az eső, vagy csak csepereg?

Tégy sétát az esőben!
Egy séta az esőben élvezet az érzékeinknek. Érzed a nedves föld illatát? Milyen érzés az esőcseppeket a bőrödön érezni? Hát nem gazdagabbak a színek ha minden nedves? Ha kimerészkedsz az esőben, akkor láthatod, hogy a természet hogyan bánik a csapadékkal. A fák és a bokrok levelei különleges formájúak, így a víz lepereg róluk (és ezt majd megvizsgálhatod, ha már több levél lesz a fákon), az állatok a nedvességet olajos szőrméjük és tollaik segítségével pergetik le. Néhány állat, mint például a nyálkás bőrű kétéltűek, esőben vándorolnak el párosodóhelyeikre. A földigiliszták is a felszínre jönnek, ha esik az eső. Öltözz fel az időjárásnak megfelelően, vízálló kabátot és bakancsot húzzál és élvezd ezt a rendkívüli sétát. Ki akar bent maradni, mikor minden olyan gyönyörű odakint?
Készíts csapadékmérő edényt!
Bár akármilyen olyan mérőedényben gyűjthetsz esőt, melyen be van jelölve egy centiméterskála, egy ennél pontosabb mérőedényt is készíthetsz. A legjobb edény, melyben esőt gyűjthetsz, amelynek széles a szája. Ha találsz egy olyan széles tölcsért, mely pont beleillik, annál jobb, mert a tölcsér az esővíz egy részét megakadályozza, hogy elpárologjon még mielőtt alkalmad nyílna megmérni a magasságát. De egy ilyen edényben elég nehéz megmérni kis mennyiségű esőt. Itt van egy trükk, mellyel pontosabb méréseket végezhetsz. A gyűjtőedényen kívül, melyet kihelyeztél a szabadba az eső gyűjtésére, szükséged lesz egy olyan magas befőttesüvegre is, melynek átmérője csupán 2,5-3,5cm. Öntsd át a vizet a magas befőttesüvegbe és jelöld be a vízszintet. Oszd be ezt kisebb részekre (és ha van más mértékegység, melyet jelölni akarsz, akkor azt is). Ha esik az eső, gyűjtsd össze az esővizet egy nagyobb edénybe, de utána öntsd át a mérőedénybe, hogy lásd, hogy valójában mennyi eső esett.

Figyeld meg, hogy az állatok hogyan érzik az eső közeledtét!
Ha a meteorológusoknak meg kell mondaniuk a várható időjárást, akkor nem hagyatkoznak az állatokra. De az amatőr időjárás-vizsgálók, mint például a gazdák és a kertészek, állítják, hogy az állatokon is megfigyelhető néhány nyomravezető jel, különösen, ha rövid távra akarnak jósolni. Azt mondják, hogy van némi igazság azokban a jelekben, mint például az állatok általános nyugtalansága vagy bizonyos viselkedésminták hiánya. Sok időjárással kapcsolatos mondás jellemzi az állatok viselkedését. Talán hallottál már pár ezekhez hasonlót: "Bőg a szamár, eső lesz!" vagy "Rajzanak a legyek, vihar lesz!" Az viszont nem igaz, hogy eső várható, ha a hangyák egyenes sorokban vonulnak, vagy az, hogy az éjszaka kukorékoló kakas közelgő esőt jelent! Ezek hagyományaink egy részévé váltak, mint az is, hogy kora tavasszal a medve meglesi az árnyékát. Mit vettél észre háziállataidon, mit tesznek, ha közeleg az időjárás-változás? Te miképpen érezheted, hogy esni fog?

Készíts festményeket az eső segítségével!
Jártál már úgy, hogy kezedben a töltőtollal írt levéllel vagy a házi feladatoddal eláztál? Néhány esőcseppnek mindig sikerül pontosan a tintára esni és elkenni azt! Miért ne használhatnánk az esőt festmények "festésénél"? Először is fess néhány alakzatot vagy színes kockákat vízben oldódó festékkel (mint amilyenek a vízfesték és a tempera) vagy tussal. Helyezd el a képet az udvaron egy rövid időre, amikor esik az eső. A cseppek által létrejött minta nagyon érdekes tud lenni. Milyen sokáig hagyhatod festményedet kint az esőben, hogy az eső ne mossa el azt? Hasonlítsd össze a szitáló eső, a szemerkélő eső és a felhőszakadás által létrehozott festményeket! A kész műalkotásról elmondhatod, hogy a természettel együtt készítetted!

Játssz egy kicsit a sárban!
Az idő enyhülésével együtt jár a sár is, mely odatapad a cipő aljához és elkerülhetetlenül nyomokat hagy a házban és az autóban. Kérdezd meg a szüleidet, hogy hol játszhatnál sárral, mert a sárpitét nem is lehet másból készíteni! A világ egyes részein, ahol az olvadás hosszabb ideig tart és a talaj teljesen sárossá válik, ott ezt az időszakot "sáros évszak"-nak nevezik. Ez a játék egyrészt nagyon piszkos is lehet, másrészt viszont sok mókával jár. Csak arra vigyázz, hogy a bakancsod jól be legyen fűzve és kötve!

A képek forrásai:
www.geo.efe.hu
és a szerző saját képei

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten