Európa folyói
Juhász Zsolt
2005/12/22 12:29
21836 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Európa folyói jelentősen különböznek egymástól vízjárásban, torkolattípusban, hosszúságban. Rövid áttekintést adunk a jelentősebb európai folyókról. A cikkhez tartozó animációkkal tesztelheted tudásodat.
A Rhone folyó

Az Alpok területén nagyon sok forrás található. A legtöbb patak gleccserolvadékból táplálkozik. Az európai fő vízválasztó vonal az Alpokon keresztül húzódik, az innen eredő patakok három vízgyűjtőterülethez tartozó négy nagy folyót táplálnak. Az Alpok észak-nyugati részéről összegyűjtött folyókat az Északi-tengerbe vezeti. A Rajna két forrásága az Elő- és Hátsó-Rajna egyesülve a Boden-tavon át folyik, így a folyó vízjárása egyenletes. Ennek köszönhető, hogy az ipari területeken áthaladó Rajna a világ egyik legforgalmasabb vízi útja.
Az Alpok észak-keleti és keleti területekről a Duna vezeti a vizet a Fekete tengerbe, míg a a déli területek folyóit, a Rhone a nyugati területek folyóit vezeti a Földközi tengerbe.
A Rhone gyors folyású, nagy energiájú folyó hatalmas mennyiségű hordalékot szállít, így a deltatorkolatát évente 50 méterrel tudja növelni.
Az Alpok az egyik legfontosabb vízválasztó Európában A Brit-szigeteken az óceáni éghajlat miatt a folyók vízjárása egyenletes, a bő csapadék hatására a vízhálózata sűrű, a folyók rövidek. Fontosabb folyói a Shannon, a Severn, és a Temze. A folyók fagymentesek és tengerjárás hatására hosszú és mély tölcsértorkolatok alakultak ki. A vízválasztók alacsonyak, ezért a folyók csatornákkal összeköthetők.

A Visztula (Wisla) Lengyelország legfontosabb folyója, amely deltatorkolattal ömlik a Gdanski-öbölbe (Balti-tenger). A Beszkidek nyugati részén van a forrása. Nagyobb mellékfolyói: Dunajec, San, Wieprz, Bug. Vízszintingadozása miatt több vízlépcsőt is építettek rajta, hogy hajózhatóvá tegyék.

Az Odera a Szudétákban ered. Jelentősebb mellékfolyója a Warta, a Bóbr, és a Nysa, amely német-lengyel határfolyó. A képre kattintva tesztelheted tudásod A Pireneusi-félszigeten a Mezeta keleti részén és a Sierra Nevada területén áthaladó vízválasztó hatására az Atlanti óceán vízgyűjtőterülete a Földközi-tenger közeléig terjeszkedett ki. A Guadalquivir az Atlanti-óceánba, az Ebró a Földközi-tengerbe ömlik. A Pireneusi-félsziget folyói erősen ingadozó vízjárásúak a nyári csapadékminimum és a téli csapadékmaximum miatt. Sok időszakosan száraz folyómeder található ezeken a területeken. A képre kattintva tesztelheted a tudásod

Juhász Zsolt

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten