EUROSCOLA – tedd próbára EU-s tudásod!
2016/04/21 08:00
1122 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európai Unió szerepe és helye a világban meghatározza Európa fiataljainak jövőjét: az Unió tehát nem maradhat távoli misztérium e korosztály előtt.

euroscola

Versenyidőszak: 2016. április 18 - május 1.

Mi is az az EUROSCOLA-program?

Az Európai Unió szerepe és helye a világban meghatározza Európa fiataljainak jövőjét: az Unió tehát nem maradhat távoli misztérium e korosztály előtt. Az európai párbeszédben való részvétel, a különbözőség és az egység megtapasztalása ezért döntő fontosságú minden fiatal számára. E megfontolásból hirdette meg az Európai Parlament az EUROSCOLA-programot, amely lehetővé teszi Európa fiataljai számára, hogy találkozzanak, nézeteiket megvitassák, és párbeszédet folytassanak Európa jövőjéről. A program kapcsán 28 tagállam 16-18 év közötti középiskolás diákjai vehetnek részt az „Európai Ifjúsági Parlament” formájában megrendezésre kerülő találkozókon az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban.

Az EUROSCOLA-program keretében minden évben alkalmanként körülbelül 500 középiskolás diák látogathat el az Európai Parlamentbe, hogy a Parlament munkájával
ismerkedjen, és maga is részt vegyen abban. A program során a résztvevők bevezető előadást hallhatnak az európai integráció főbb állomásairól, ezt követően a diákok maguk is munkacsoportokat alakítanak, és parlamenti vitákban tárgyalják meg az uniós kérdéseket. A vita lezárása után természetesen döntéshozatalra is sor kerül, hiszen így teljes a folyamat modellezése. A programra az Európai Parlament strasbourgi Tájékoztatási Irodája előzetesen egy magyar nyelvű felkészítő-táblázatot, küld, amely tartalmazza azokat a témaköröket, melyekből a diákoknak fel kell készülniük.

Az EUROSCOLA-programban kizárólag felső tagozatos középiskolások (16 - 18 év) vehetnek részt, 26 fős csoportokban, 2 kísérővel (24 diák + 2 kísérő).
Mivel az EUROSCOLA-program találkozójának tárgyalási nyelve az angol, illetve a francia (német nyelvi tolmácsolás elérhető a plenáris üléseken, de a munkacsoportok ülésein nem), ezért a programban való részvétel feltétele fenti nyelvek egyikének magas szintű ismerete.

Az EUROSCOLA-programra 2013-2014 tanévtől az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája által működtetett online EUROSCOLA-játékon elért eredmény alapján lehet bekerülni.

Jelentkezés a játékra.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten