Évente 34 milliárd liter üzemanyag folyik el feleslegesen
Varga Gábor
2007/12/01 16:53
1573 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az IBM kutatóinak, egy általuk készített tanulmányából többek között kiderül, hogy jelenleg mintegy 34 milliárd liter üzemanyagot pazarolnak el a Földön forgalmi dugókban. Ez a pazarláson kívül azért is probléma, mert több légszennyező anyag kibocsátásában ma már nem az ipar, hanem a közlekedés áll az első helyen. Azonban vannak biztató trendek.

Az IBM szakembereinek meggyőződése, hogy véget ért az a korszak, amikor a közlekedés problémáit több út építésével és több járat üzemeltetésével lehetett megoldani a fejlett világban. Most már csak az információ- és kommunikációs technológia segítségével növelhető a közlekedési rendszerek hatékonysága, kapacitása, biztonsága, rugalmassága. Az IBM kutatói öt pontban vázolták, és hozták nyilvánosságra a közlekedés területén várható újításokat. A tanulmányból többek között kiderült, hogy jelenleg mintegy 34 milliárd liter üzemanyagot pazarolnak el a Földön forgalmi dugókban. A gépjármű-balesetek költsége világszinten több százmilliárd dollár nagyságrendű, miközben a fejlett városokban elképzelhetetlen az utak további bővítése.

Egyes légszennyező anyagok kibocsátásában ma már nem az ipar, hanem a közlekedés áll az első helyen Magyarországon, márpedig a kipufogógázok rovására írható minden kétszázadik, "aktív korban" bekövetkezett haláleset. A helyzet alighanem javulna, ha a mainál több támogatásban részesülne a tömegközlekedés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998-ban közzétett jelentése évi 80 ezerre tette azoknak az európaiaknak a számát, akik a közlekedési légszennyezés következtében hunynak el, s a WHO bécsi konferenciáján ugyanakkor közölték azt a hivatalos angliai becslést, amely szerint a szigetországban évente 12-24 ezren halnak meg a statisztikailag várhatónál korábban a légszennyezés következtében. A magyar fővárosban a szén-monoxid-, a szénhidrogén- és a nitrogén-oxid-szennyezés több mint 90 százaléka közlekedési eredetű. Ebből a tömegközlekedés "bűne" a 10 százalékot sem éri el.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten