Fekete gólyák az interneten
Nádori Gergely
2006/03/30 15:20
4473 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hazánk egyik különleges természeti értéke a fekete gólya, melyből évente 250 pár költ hazánkban. A hazai természetvédők a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek minél többet megtudni erről a rejtőzködő életmódú madárról. Az interneten keresztül ma már te is követheted a gólyák mindennapjait.
Webkamera felvétele a Duna ártérről

A fehér gólya (Ciconia ciconia) az egyik legismertebb madarunk, de sokkal kevésbé közismert rejtőzködőbb rokona, a fekete gólya (Ciconia nigra). Ez a madár a nedves területek, ártéri erdők lakója, a fészkeléshez magas fákra van szüksége. A zavarást nagyon nehezen viseli, ezért állománya jelentősen csökkent Európában. Magyarországon, a kitűnő természeti adottságoknak köszönhetően, jelentős állománya fészkel. A fekete gólya védelme csak az élőhely védelmével lehetséges, ehhez van szükség arra, hogy minél többet megtudjunk erről a madárról.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fekete gólya védelmi programja keretében egy webkamerával figyelhetjük folyamatosan egy fészek életét. A webkamera elérhető innen.

Koppány és Margit útja A WWF belga szervezete kezdeményezésére tavaly indult a Flying over Natura 2000 program, melynek keretében 8 országból 20 fekete gólyát jelöltek meg műholdas jeladóval. Hazánkban egy hímet és egy tojót, Koppányt és Margitot látták el ilyen berendezéssel. A jeladók műholdaknak jelentik folyamatosan a madarak pozícióját. Ezekkel lehetett követni, hogy merre vonulnak a fekete gólyák. A magyar madarak közül Koppány jeladója szeptember végén Törökország közelében elhallgatott, minden valószínűség szerint meghalt útközben. Néhány hete azonban újra jelt ad és a magyar madarászok azt tervezik április közepén megkeresik a helyet, ahol eltűnt.
Margit Etiópiában töltötte a telet, de január óta ő sem adott jelt magáról. Ez nem jelenti feltétlenül a legrosszabbnat, egy halottnak hitt lett madár is hirtelen megindult nemrég. Minden esetre a fészek, ahonnan Margit elindult, még üres.Az összes gólya útja a Flying over Natura 2000 oldalain követhető. A projekt rövid összefoglalását a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület oldalán találhatod meg.

Az összes jelölt madár helyzete március 30-án Frissen kaptuk a hírt, hogy április 8-án hét órakor Margit fészkén két fekete gólya állt. Az egyiknek a hátán jól látható volt a jeladó. Ugyan az egyéni azonosító számát nem sikerült leolvasni (mivel felhúzta a lábát és a kutatók nem akarták sokáig zavarni az állatot lomfakadás előtt), szinte biztosra vehető, hogy az egy éve megjelölt gólya tért vissza.
Megnyugodhatunk tehát, Margit a magyar fekete gólyalány nem halt meg, csak a jeladója romlott el, így sajnos nem követhettük útját Afrikából Magyarországra, de örülhetünk annak, hogy jól van!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten