Fekete király, előre fuss!
2013/04/10 08:00
3844 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Készségfejlesztő sakkórát tekinthettek meg az érdeklődők március 14-én a 16. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskolában megrendezett nyílt tanítási nap keretében. A bemutató órákon első és harmadik osztályos gyerekek varázsolták el a látogatókat.

sakk-520

Hatéves fejszámolók

A Lemhényiben különös világba csöppen a látogató. Egy mesevilágba, ahol a Sakk palotában a sötét és a világos király uralkodnak, a városlakók pedig maguk a sakkfigurák. A gyalog, a vezér épp olyan életet élnek mint mi, a napot egy frissítő Sakk-sétával indítják, majd bevásárolnak, vagy étterembe mennek, ahol sakktallérral fizetnek. S miután minden fontos teendőt elvégeztek, találkoznak a barátaikkal, együtt játszanak, bújócskáznak, rejtvényeket oldanak meg. Ennek a különös világnak szerves részei a gyerekek, a tanító néni és mi magunk, a vendégek is. Sakkfigurák az asztalokon, a szőnyegen, könyvespolcok szabad szegletében, a mágneses táblán, a krétás táblán, a terem falán jobbra, balra, amerre csak a szem ellát.

A gyerekek elbűvölőek, egyszerűen hihetetlen, hogy a néhány hónapja iskolás gyerekek fejben számolnak, titkos nyelven szóláncot játszanak, s mindezt teszik folyamatosan a feladatra koncentrálva, hisz annyira szeretik és élvezik mindazt, amivel foglalkoznak. Példaértékű a tanítónő változatos óravezetése, olyan korszerű módszertani technikák sorozatát alkalmazza, melyekkel a tanulókat a lehető legtöbb irányból, minél több érzékszervükre hatva éri inger, információ. S miközben a gyerekek bonyolult logikai feladatokat oldanak meg, tulajdonképpen nem tesznek mást, mint játszanak és játszanak és játszanak.

Sakk az iskolában program

A Sakk palota programban részt vevő gyerekek tantárgyi integrációban magyar, matematika, természetismeret, testnevelés órákba integrálva tanulnak sakkot. A program megálmodója Polgár Judit, mindenidők legjobb női sakkozója. Célkitűzése, hogy a sakkot, mint a képesség- és személyiségfejlesztés terén az egyik leghatékonyabb pedagógiai módszert világszerte népszerűsítse. 

Az Európai Unióban 2011-ben indult útjára a Sakk az iskolában program. Óvodás korú gyerekek számára Sakkjátszótér címmel korábban már írt testvérével közösen egy foglalkoztató füzetet, s nagy álma volt, hogy a sakk az iskolai oktatásba is bekerüljön. A Sakk palota program általános iskola alsó tagozatos tanulói számára kidolgozott oktatási program, mely 1-1,5 éves előkészítő munka eredménye. 

Bezárás helyett új koncepció

A program kidolgozásában részt vett Polgár Judit és Gyarmathy Éva, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A pilot projekt helyszínéül egy látszólag teljesen átlagos iskolát kerestek. Az iskola igazgatónőjétől, Jenes Annától megtudtuk, hogy a Lemhényi néhány éve még egy bezárásra ítélt iskola volt, ahol vezetőváltást követően valódi sikertörténet vette kezdetét. Az intézmény felvette Lemhényi Dezső olimpikon nevét és olimpiai iskola lett, angol két tanítási nyelvű osztályt indított, most pedig részt vett a Sakkpalota program tesztelésében, ahol szerencsésen találkozott egymással a szándék és a gyakorlat, hiszen az iskolában már volt előzménye a sakk-kal való tanulásnak. Őryné Gombás Csilla tanítónő több mint 20 éve elkötelezett híve a sakk tanórába építésének, így a program összeállításakor számtalan gyakorlati példával, módszertani ötlettel tudta gazdagítani a programot.

Út a tudományhoz

A sakknak hihetetlen képességfejlesztő hatása van, mely nemcsak logikai területeken, hanem szövegértésben a kimutatható. A sakknak köszönhetően másfajta, összetett, komplex gondolkodásmód alakul ki, hiszen át kell gondolniuk a következő lépést, ugyanakkor el kell képzelniük a jövőbeni lehetőségeiket is. Gyarmathy Éva elmagyarázta, hogy a digitális korban gyengülnek a nyelvi területek. A szövegértés tulajdonképpen egy elemzéses folyamat, ezért olyan módszerekre van szükség, melyek a tanulást beviszik a mindennapi életbe. Ilyen területek a sakk, a művészetek, a zene vagy a mozgás.

A sakk tulajdonképpen egy gondolkodásfejlesztő eszköz, egy út a tudomány átadásához. A módszer zsenialitása abban áll, hogy egyszerre alkalmas tehetséggondozásra és a lemaradás csökkentésére. A tantárgyi ismereteket adja át egy rendszeren keresztül. A sakk fejleszti a logikai-elemző gondolkodást, megértést, problémamegoldást, ugyanakkor komoly személyiségfejlesztő hatása van, segít feldolgozni a sikert és a kudarcot.

Tízmillió sakkozó országa?

Nem az a cél, hogy minden gyerek sakkozó legyen, hanem hogy a sakknak köszönhetően más tantárgyakban is sikerrel tudjanak teljesíteni. A módszer világszinten innováció. A sakknak köszönhetően, ha napi szinten egy óra intenzív gondolkodásra vesszük rá a gyereket, akkor ő agyilag fog izmosodni, ennek köszönhetően más területeken is jól fog teljesíteni.

Révész Máriusz, a Budapesti Sakkszövetség elnöke büszkén újságolta, hogy a sakk bekerült az új Nemzeti Alaptantervbe, de ami még fontosabb, hogy kerettanterv készült a Képességfejlesztő sakkra, ezáltal lehetővé válik, hogy az iskolákban a következő tanévtől választható tantárgyként heti 2 órában ily módon tanulhassanak a gyerekek.

A Nemzetek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) 28 leckés keményfedelű tartós tankönyvet és foglalkoztató munkafüzetet készít a tantárgyhoz. A tankönyv grafikáit Polgár Zsófi jegyzi. A Sakk mint oktatási eszköz tantárgyhoz a kerettanterv és tanmenet is elérhető a kiadó honlapján.

Továbbképzések tanároknak

Azon iskolák, akik az új tanévtől kezdve szívesen kipróbálnák ezt az új képességfejlesztő módszert, március végéig be kell építsék a helyi tantervükbe. A pedagógusokat biztatják a módszer kipróbálására, ne riadjanak vissza akkor sem, ha ők maguk nem tudnak sakkozni. Az alaplépések elsajátítása után biztonsággal tudják majd sakkos óráikat vezetni, hiszen nem sakkórát, hanem magyar, matek órákat kell tartaniuk, csupán az információ átadásának a módja változik.

A pedagógusok továbbképzését a Polgár Judit Sakk Alapítvány szervezi. Az első 30 órás akkreditált továbbképzésre április végén kerül sor, ahol a pedagógusok a sakk alapjai mellett megismerkedhetnek a digitális kor sajátosságaival és a sakk tanórába való beépítésének lehetőségével. A továbbképzés díja 45.000 Ft, további információk az alapítvány honlapján.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten