Felkészülés egy munkainterjúra
2003/07/18 19:51
2017 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Úgy gondoljuk, a munkainterjúkat vagy a szóbeli felvételit, mint élethelyzetet megszokni nem könnyű dolog. Ebben szeretnénk Nektek segíteni néhány jó tanáccsal. Az élet persze ennél összetettebb, de aranyszabályok vannak!

Ha hirdetés alapján kerestél munkát, mielőtt interjúra mész, érdemes újraolvasni a cég által megadott szempontokat. A beküldött önéletrajzodba is újra belepillanthatsz. (Az önéletrajzodba szerintünk hülyeség olyasmit írni, ami valójában nem igaz, mert az amellett, hogy etikátlan még abban sem segít, hogy nyugodt lelkiismerettel érkezz az interjúra.)

Fontos a jó megjelenés: légy ápolt! Ha fiú vagy, feltétlenül borotválkozz meg! Ha lány vagy és fested magad, inkább szolid sminket készíts! Igyekezz úgy felöltözni, hogy elegáns légy, de ne is érezd magad feszengve az általad ritkán (soha?) nem hordott ruhadarabokban.

Miközben készülődsz, arra is gondolj, hogy az interjú lehet négyszemközti beszélgetés, de előfordulhat az is, hogy több kérdezővel találod szembe magad. Bárhogy is van, mielőtt elmész a beszélgetésre érdemes átgondolni, mit is szeretnél mondani magadról, céljaidról, terveidről.

Az interjú helyszínét, ha még nem jártál arra, előző nap feltétlenül nézd meg a térképen, a térképet jó, ha másnap is magaddal viszed. Így remélhetőleg nem kerülsz abba a helyzetbe, hogy a megbeszélt időpont előtt néhány perccel még azt sem tudod hol vagy.

Mindenképpen pontosan érkezz (se előbb, se késve nem jó jönni). Mint tudjuk az életben bármilyen esemény közbejöhet, szóval még mindig jobb, ha a helyszínre korán érkezel és egy kicsit körülnézel a környéken, mint hogy végigizguld az egész odavezető utat azzal, hogy vajon oda fogsz-e érni.

Csak úgy bejelentkezés nélkül amúgy sem érdemes menni (általában komolytalannak gondolják az embert, ha "ukkmukkfukk" beállít egy helyre azzal, hogy dolgozni szeretne.)

Miután odaérkeztél, pontosan tudd annak a nevét, akivel az interjút megbeszélted, így elkerülhetők az esetleges félreértések.

Miután odaérkeztél, pontosan tudd annak a nevét, akivel az interjút megbeszélted, így elkerülhetők az esetleges félreértések. Amint megtalálod az embere(i)d(et), jól hallhatóan köszönj és mondd a nevedet. Várd meg, amíg a másik nyújtja a kezét. Légy határozott és udvarias. Finoman mérd fel a terepet, így jobban fogod tudni, mit várnak el Tőled.

Bármit kérdeznek, légy udvarias, éreztesd, hogy Te mindent el tudsz vállalni és megbízható vagy! Legyél bátor és határozott! Ha esetleg körbevezetnek a leendő munkahelyeden, nyugodtan tegyél fel kérdéseket! (Persze ha túl sokat kérdezel az sem jó, de látszódjék, hogy nem közömbös számodra a munka.)

Ha valamiről elfelejt beszélni a munkaadód (esetleg fizetés), nyugodtan kérdezz rá!

Végezetül a legfontosabb tanács: ne idegeskedj! Ha ilyen helyzetben vagy, érdemes arra gondolni, hogy ez is csak egy nap az életedből, hogy a munkaadók is emberek (állítólag az is segít, ha elképzeled őket meztelenül...)

Ha nem aggódsz, jobban tudsz figyelni a kérdésekre is, és persze könnyebb hangot is találni a felvételiztetővel. Ráadásul semmi okod az aggodalomra, mert minden adottságod és képzettséged megvan a választott munkára!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten