Fényesen tévesen
Főző Attila László
2007/11/20 01:12
2444 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fizikában számos olyan jelenség és fogalom van, melyekhez félreértett magyarázatok, téves elképzelések terjedtek el. A cikk néhány, a fényhez kapcsolódó hibás elképzelést, tévhitet mutat be.

Az infravörös fény és a hő

Az infravörös sugárzás az emberi szem számára nem látható. Infralámpákkal a hétköznapokban olyan helyeket találkozunk, ahol valamit melegíteni kell (pl. ételt vagy beteg testrészt). Emiatt sokan úgy tudják, hogy az infravörös sugárzás valójában hősugárzás.

Valójában bármilyen sugárzást (fényt) nyel el egy tárgy, az valamilyen mértékben fel fog melegedni. Minél intenzívebb, erősebb a sugárzás, a melegedés annál fokozottabb. Az infralámpák rendkívül nagy fényerejű izzókkal működnek, ezért erőteljesebb a melegítő hatás. Az infra izzók egyébként nem csupán infravörös fényt bocsátanak ki, hiszen látjuk, amikor világítanak. A normál, fehér fényű izzók is energiát sugároznak, amit a közelükben levő tárgyak melegedéséből is érzékelhetünk.

Shopping Diva felvétele a lámpa alatt melegedő bárányról

A szivárvány színei

Szivárványt nem mindennap látunk. A hétköznapi életben azonban sokszor látunk „szivárvány színeket”. Talán a szivárványhoz kapcsolódó szimbólumok, grafikák hatására sokan úgy tartják, hogy a szivárvány hét színből áll.

A levegőben levő vízcseppeken megtörő fénysugarak hatására kialakuló szivárvány színei nem elkülönült, azonos színű sávok. Az adott szivárványtól, a légköri viszonyoktól függően a jó szemű ember is képes lehet hétnél több (akár sokkal több) színt, színárnyalatot felfedezni a természet ezen színskáláján.

A fény és a rádióhullámok sebessége

Amikor a látható fény vagy a rádióhullámok sebességéről van szó, akkor sokaknak ugrik be a kb. 300 000 km/s-os sebesség, azaz a „fénysebesség”. A kérdés ez esetben sem oly egyszerű. Az előbbi sebesség a fény vákuumbeli sebessége. Más közegekben a látható fény és más elektromágneses hullámok sebessége bizony erősen függ a közegtől. Vízben a fény sebessége a vákuumbelinek csak 75%-a.

Érdekes jelenség a Cserenkov-sugárzás, mely atomreaktorokban is megfigyelhető. A Cserenkov-sugárzás akkor lép fel, ha egy töltéssel rendelkező részecske sebessége az adott közegben nagyobb, mint a fény sebessége a közegben. Az effektus nem a látvány miatt fontos, a jelenséget részecskedetektorokban és a kozmikus sugárzás tanulmányozásához használják.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten