FIRKA
Főző Attila László
2007/12/15 01:07
2333 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A FIRKA - Fizika Informatika Kémia Alapok - az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság mai napig páratlan kezdeményezése a romániai magyar sajtótermékek között. Tanévenként hat szám jelenik meg.

A nagy múltú, magyar, középiskolai diákságot olvasóinak tekintő, tudományos lapok (KÖMAL, KÖKÉL) mellett, magas színvonalú erdélyi, magyar nyelvű folyóirat is létezik. Szerkesztősége Kolozsváron van, de régebbi számait az interneten is elolvashatjuk.

Ismertető

„1991 tavaszán jelent meg a FIRKA első száma. Az első évfolyamnak mind a négy számát Magyarországon nyomtattuk ki, és a nyomtatáshoz szükséges anyagi támogatást teljes egészében az Eötvös Loránd Fizikai Társulat biztosította.

A további évfolyamok már kolozsvári nyomdákban láttak napvilágot. Az anyagi feltételeket az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság ekkor már saját forrásaiból tudta biztosítani. A harmadik évfolyamtól kezdődően a folyóirat kéthavonként jelenik meg és nem csak példányszámát, de külalakját és tartalmát illetően is határozott fejlődés mutatható ki. Folyóiratunk célkitűzéseit az ötéves évfordulóra írt beköszöntőben így fogalmaztuk meg: - Arra vállalkoztunk, hogy olvasóinknak (diákoknak, tanároknak) nyújtsunk valamit a fizika, a kémia, az informatika tárgyköréből. Céljaink sokrétűek voltak: a közömböseknek szerettük volna felkelteni az érdeklődését, az érdeklődőkkel szerettük volna jobban megkedveltetni és a tehetségeseket szerettük volna irányítani e tudományok magasabb szintjei felé.”

(Az ismertető szövege idézet az "Emlékkönyv a Firka 10 éves évfordulójára" című kiadvány előszavából)

A folyóirat tudományos cikkeket, tudománytörténeti írásokat, kísérletek, laboratóriumi gyakorlatok leírását közli. Lényeges része a lapnak a feladatok kitűzése, illetve azok megoldásának közlése. Sokat tesz a Firka a kémia, a fizika és az informatika területének megismertetéséért. A tudomány iránt érdeklődő, később ezzel foglalkozó fiatal olvasók a tananyagon túlmutató, érdekes tanulmányokat olvashatnak.

tartalomjegyzék egy lapszámból

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten