Fogyatékosok újra munkahelyen
Farkas László
2003/10/10 17:59
761 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az aktív korú népesség közel negyede, mintegy 82 ezer ember megváltozott munkaképességű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: 12 ezren rokkantak, 34 ezren legalább 50 százalékos munkaképesség-csökkenéssel rendszeres szociális segélyezettek, 34 ezren megváltozott egészségi állapotúak, de semmilyen ellátásban nem részesülnek - derül ki a megyei munkaügyi központ felméréséből. Hazánkban mintegy 30-35 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, Szabolcsban pedig - ahol most 35 ezer munkanélkülit tartanak nyilván - legfeljebb öt-hatezret.

A maradék munkaképességüket, szaktudásukat kamatoztatni kívánók azonban a munkaerőpiacon többszörösen is hátrányos helyzetűek. Ha sikerül is elhelyezkedniük, zömében határozott idejű vagy a munkaügyi központ által anyagilag támogatott részmunkaidős állást kapnak. Szabolcsban évente kétezernél több megváltozott munkaképességű munkanélküli keres állást. Ebben az évben nőtt a számuk: csaknem ezer nő és több mint hétszáz férfi jelentkezett, közülük ezret sikerült elhelyezni, illetve átképezni.

Ebben az évben is hétmillió forint jut rehabilitációs munkahelyteremtő beruházásra, ebből az előzőeknél többet, 250 munkahelyet támogathat a helyi munkaügyi központ. Rehabilitációs munkakör létrehozására csak a dotációs támogatást elnyerők pályáznak, és összességében kevés védett munkahelyet hoznak létre, zömében inkább kézműves, bedolgozói jellegűeket. Mivel a hátrányos helyzetűek problémáját sem a munkaügyi központ, sem más szervezet nem képes egymaga megoldani, összefogásra van szükség, hogy az uniós normáknak megfelelően Szabolcsban is megteremtsék a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésében az esélyegyenlőséget.

Esély hátrányos helyzetűeknek

A nyíregyházi székhelyű Start Rehabilitációs Vállalat 1992-ben alapította a Start Szakiskolát, melynek teljes neve Start Szakiskola és Speciális Szakiskola. Itt a fogyatékkal élők tízféle szakmát sajátíthatnak el. Az iskolában jelenleg kétszáz diák tanul, a fogyatékkal élők számára kialakított kollégiumot is igénybe vehetik a régióból ide érkező diákok. Ha szükséges, rehabilitációs orvosi kezelést is helyben kaphatnak a gyerekek.

Balogh Zoltán, a vállalat vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta: cégük az egyetlen gazdasági vállalkozás, amely ilyen típusú oktatási intézményt működtet. A korábban végzettek 70 százaléka tudott elhelyezkedni, negyven százalékuk az elsődleges munkaerőpiacon. Az iskolában a fogyatékkal élők mellett többszörösen hátrányos helyzetű fiatalok is tanulnak, sőt a szakiskolába azokat a diákokat is felveszik, akiket viselkedési zavarok miatt más középfokú szakiskolából eltanácsolnak.

Ilyen diákokból verbuválódott négy éve egy osztály, amely papíripari szakmát tanult. Szakmai gyakorlatra a Dunapack nyíregyházi gyárába jártak a tanulók. A diákok munkájával a gyárban annyira elégedettek voltak, hogy végzéskor mindenkinek állást ajánlottak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten