Fogyatékossággal élni
2004/06/04 12:44
1291 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fogyatékossággal élő emberek számára az a leghatékonyabb képviselet, ha kiképzik őket. A szervezeteknek minél több "sajtóképes" embert kellene kinevelniük. Olyanokat, akik jól kommunikálnak, s a másik oldalban szimpátiát keltenek és nem sajnálatot.

Az Európai Unióban a fogyatékossággal élő emberek száma, a tíz új csatlakozó országgal együtt, eléri az ötvenmilliót. Magyarországon a legnagyobb arányt a testi fogyatékosok és mozgássérültek jelentik, majd az értelmi fogyatékosok és a siketek, nagyothallók és beszédhibások csoportjai következnek. A fogyatékosok száma az életvitel során folyamatosan emelkedik a szerzett fogyatékosságok miatt, melyek a tartós betegségek szövődményéből és balesetekből származnak. A mássággal élők néha úgy érzik, "ufóknak" nézik őket. Nap mint nap átélik, milyen nehézséget jelent a városban közlekedni, a villamosra felszállni. Ezért ma Magyarországon a legfontosabb feladat az akadálymentesítés. Az akadálymentes világ minden fogyatékossággal élő számára nélkülözhetetlen. Például jó lenne, ha a vakoknak jeleznék a kijáratokat, vagy a liftnek hangja lenne.

Kevés olyan hely van, ahol a mozgássérültek akadálymentesen tudnak közlekedni, főként a nagy bevásárló központokban. Az akadálymentesítés az egészséges emberek számára is könnyebbé, kényelmesebbé tenné a környezetet. Rendelet írja elő, hogy 2005-ig minden középület legyen akadálymentesítve. Ez azért is rendkívül fontos, mert például a diplomás mozgássérülteket sokszor azért nem veszik fel a munkahelyre, mert ott nem tudnak közlekedni. Magyarországon 1998 óta van esélyegyenlőségi törvény. Az 1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szól. A törvény célja a fogyatékos személyek jogainak, a jogok érvényesítési eszközeinek meghatározása, továbbá a fogyatékos személyek számára nyújtandó komplex rehabilitáció szabályozása, és mindezek eredményeként a fogyatékos személyek esélyegyenlőségének, önálló életvitelének és a társadalmi életben való aktív részvételének biztosítása.

A fogyatékossággal élő emberek számára az a leghatékonyabb képviselet, ha kiképzik őket. A szervezeteknek minél több "sajtóképes" embert kellene kinevelniük. Olyanokat, akik jól kommunikálnak, s a másik oldalban szimpátiát keltenek és nem sajnálatot. A Civil Rádióban például három vak és egy mozgássérült fiatal is tanul rádiózást. A Handicap című műsor a fogyatékos emberekről szól. Problémát jelent az is, hogy nincs felkészítés, információ az egészséges embereknek, hogyan viselkedjenek sérült társaikkal. Nincsenek integrált iskolák. Holott fiatal korban az emberek még fogékonyabbak a másság elfogadására. A fiatalok nyitottabbak. Az idősebbeknél már nehezebb szemléletváltás.

Magyarországon rossz a helyzet: a jogszabály viszonylag jó, de nincs pénz, s nem megfelelõ az emberek hozzáállása. A gyógyvizek országa lévén sok külföldi sérült ember jöhetne Magyarországra. "Ám ők inkább Csehországot választják, mert Budapest nem kedvez a mozgássérült embereknek, és a lenéző, lekezelő stílus sem tetszik nekik. - írja Ignácz Bea a Nem magánügy című kiadvány bevezetőjében. Az www.ufok.cjb.hu Univerzális Fiatalok Országos Klubja (UFOK) honlapján is a közelebbkerülést célozza meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten