Fókuszba került a közoktatás az Educatio kiállításon
2011/02/02 00:00
2346 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A közoktatási törvény koncepciója, a pedagógus-életpálya modell lehetőségei, az Oktatási Hivatal jövője, az oktatási esélyegyenlőség és tehetséggondozás - csak néhány azon témák közül, melyekről szó volt az Educatio rendezvényén, a "Fókuszban a közoktatás" címmel megrendezett szakmai fórumon. Az ingyenes rendezvénynek 2011. január 21-én és 22-én a XI. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás adott otthont.

A Papp László Budapest Sportarénában tartott fórumra zömmel pedagógusok és intézményvezetők, illetve oktatási szakemberek és laikus érdeklődők jöttek el. A szakmai fórum plenáris előadásai és kisebb szekció programjai a közoktatás aktuális kérdéseire keresték a választ, s a közoktatás területén bekövetkező leglényegesebb változásokról, fejlesztési irányvonalakról tájékoztatták a résztvevőket. Ahogy azt Kerékgyártó Sándor, az Educatio ügyvezető igazgatója elmondta, rendkívül fontos, hogy a közoktatás szereplői - az intézmények és fenntartóik képviselői, az iskolák igazgatói és tanárai - első kézből, közvetlenül a szaktárcától és neves oktatási szakpolitikusoktól tájékozódhassanak, ezért az előadások többségét a szakminisztériumok munkatársai, valamint a közoktatáshoz kapcsolódó szakterület elismert szakemberei tartották.

A linkekre kattintva olvashatja a konferencia előadásainak és háttérbeszélgetéseinek összefoglalóját

1. nap:

Közoktatási törvény: az értékek továbbadása és igazmondásra nevelés a cél (dr. Hoffmann Rózsa - oktatásért felelős államtitkár, NEFMI; Dr. Gloviczki Zoltán - közoktatásért felelős helyettes államtitkár, NEFMI)

Változások az Oktatási Hivatal munkájában (Dr. Princzinger Péter - elnök, OH; Marekné dr. Pintér Aranka - elnökhelyettes, OH)

PISA: a nőtt a szépirodalmat és újságot olvasó fiatalok száma, a természettudományos tudás nem változott (Balázsi Ildikó - osztályvezető, OH; Ostorics László - szövegértés szakértő, OH; Szalay Balázs - referens, OH; Nahalka István - docens, ELTE; Radó Péter - vezető tanácsadó, Expanzív Humán Tanácsadó; Környei Attila - szakmai igazgató, Commitment Zrt.; Szebedy Tas - igazgató, Városmajori Gimnázium)

Megújul a hazai oktatási adatvagyon szerverparkja - TIOP 112 nyitórendezvény (Varjasy Gábor - IT fejlesztési osztályvezető, Educatio; Koplányi Emil - SDT szakmai munkatárs, Educatio)

A Szolgáltatói kosár az intézményi innovációk gyűjtőhelye (Szívós Ágota - szakmai vezető, Educatio)

A Sulinet webkettes babérokra tör (Könczöl Tamás - osztályvezető, Educatio)

Ismeretátadás a Facebookon - az iskolapedagógia jövője (Ollé János - egyetemi adjunktus, ELTE)

Érzékenyítés és attitűdformálás – (Hann Péter - ügyvezető, Hann és fia Tanácsadó Bt.)

2. nap:

Mindenki tehetséges valamiben (Csermely Péter - elnök, Nemzeti Tehetségsegítő Tanács)

Kitörési ponttá válhat az infokommunikációs forradalom (Nyitrai Zsolt - infokommunikációs államtitkár, NFM)

A fiatalok és a kábítószer (Dr. Zacher Gábor - osztályvezető főorvos, Péterfy Sándor utcai Kórház)

A papírgalacsint felváltotta a Facebook (Basa Richárd - operatív igazgató, Novell)

Hátrányok és lehetőségek - karrierépítés hátrányos helyzetben (Zámbó Diána - paralimpiai bajnok; Molnár Ferenc Caramel - előadóművész, moderátor: Fodor János - szerkesztő-műsorvezető)

Diákok jogai az iskolában (Dr. Jásper András - elnök, Diákközéletért Alapítvány)

Portugáliai tanulmányutat nyertek

A Fókuszban a közoktatás – szakmai fórum kapcsán portugáliai nyereményutakat is kisorsolt az Educatio azon látogatók között, akik összegyűjtötték a nyereményjáték pecséteket, valamint a plenáris előadásokra regisztrált első 100 pedagógus, és/vagy a szekció előadásokra regisztrált első 30-30 pedagógus is részt vett a játékban. Feltétel volt továbbá az előzetesen regisztrált előadás(ok)on való részvétel is.

A szerencsések egyszemélyes tanulmányutat nyertek az ED-MEDIA 2011 - World Conference on Educational Multimedia, Hypermedia and Telecommunications kiállításra, melyet 2011. június 27. - július 1. között rendeznek meg Lisszabonban.

Pénteki nyertesek:

Feketéné Székely Katalin (Tatabánya)

Kispéter Zoltán (Szeged)

Szombati nyertesek:

Medvéné Urbán Terézia (Jászapáti)

Kispéter Zoltán (Szeged)

A Fókuszban a közoktatás - szakmai fórum a Társadalmi Operatív Program 3.1.1 - „21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció" című kiemelt projekt támogatásával valósult meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten