Fordított osztályterem - online kurzus
2016/03/29 08:00
6402 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Oktatási Hivatal Sulinet Osztálya ingyenes online kurzust (MOOC-ot) hirdet gyakorló pedagógusok és tanár szakos hallgatók számára, melynek témája a fordított osztályterem módszer.

mooc-article

Mi az a MOOC?

A MOOC, Massive Open Online Course, azaz tömeges nyílt online kurzus egyre népszerűbb képzési forma világszerte. A képzéshez bárki csatlakozhat, a tananyagok és a feladatok online érhetőek el. A résztvevők a kurzus során online technológiák segítségével profitálnak az egymás közötti tapasztalatcseréből. A tanfolyam sikeres elvégzéséhez ugyanúgy teljesíteni kell bizonyos követelményeket, mint egy hagyományos képzési forma esetén, például vizsgamunkákat kell készíteni. A vizsgamunkák elbírálásában a tanfolyami résztvevők is szerepet kaphatnak.

Mi az a fordított osztályterem?

A fordított osztályterem egy olyan tanulásszervezési eljárás, amelyben a tradicionális oktatásból ismert formák helyet cserélnek: az ismeretátadás történik otthon és az ismeretek elmélyítése az iskolában. A tanár segédanyagokat, általában videókat, képernyővideókat, prezentációkat vagy más média anyagokat ad a tanulóknak otthoni tanulmányozásra. Ezután az órán felszabaduló időben beszélik meg az összetettebb kérdéseket, és változatos tevékenységekkel mélyítik el a tudást, figyelembe véve az egyéni különbségeket. A tanár kihasználhatja a több tanuló jelenlétéből adódó lehetőségeket a beszélgetésre és az együttműködésre.

A kurzusról

A résztvevők megismernek olyan technológiákat, amelyek segítségével bemutató videókat és más multimédiás anyagokat készíthetnek, és a módszerhez kapcsolódó pedagógiai mesterfogásokat is elsajátítják. A kurzus számos lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére és az ötletek megosztására a résztvevők között. A részvétel ingyenes, nem kötött tanulmányi szerződéshez.

Követelmények

A kurzus teljesítésének feltétele egy néhány perces oktató videó és egy óravázlat készítése és megosztása más résztvevőkkel, továbbá aktív részvétel a tudásmegosztásban és a társas értékelésben. A kurzus hetente körülbelül 2-3 óra munkát igényel a résztvevőktől. A MOOC sikeres teljesítői oklevelet kapnak.

Határidők

A MOOC négy héten át zajlik, a tananyagot heti rendszerességgel publikáljuk a Sulinet portálon. A képzés anyagai később is megtekinthetőek maradnak. A kurzus 2016 április 25-én kezdődik, a kurzusba folyamatában is be lehet kapcsolódni.

Csatlakozzon a képzéshez a regisztráció űrlap kitöltésével!

Regisztráció ide kattintva!

További információk a MOOC felületén:

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/s/forditott-osztalyterem

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten