Friedrich Wöhler, a szerves kémia úttörője
2007/09/26 00:00
10528 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Friedrich Wöhler német kémikus volt. A Göttingeni Egyetem professzoraként egy általa kidolgozott eljárással előállított alumíniumot (Al) és berilliumot (Be). 1828-ban elsőként izolálta az ittriumot (Y). Legfontosabb tudományos eredménye az, hogy elsőként állított elő szerves anyagot (karbamid) szervetlen vegyületek szintézisével.

Friedrich Wöhler "Egy korábbi rövid közleményemben, amely e folyóirat [Annalen der Physik und Chemie] III. kötetében jelent meg, azt állítottam, hogy cián hatására a vizes ammóniaoldatból, más egyéb termékek mellett, oxálsav és egy kristályosítható fehér anyag keletkezik, amely bizonyosan nem ammónium-cianát, s amely mindazonáltal mindig létrejön, amikor ciánsavat ammóniával próbálunk vegyíteni, például az ún. kettős bomlással [cserebomlással]. A tény, hogy ezen anyagok egyesüléskor valószínűleg megváltoztatják természetüket, és egy új test keletkezik belőlük, figyelmemet ismét e tárgyra irányította, s a kutatás azt a váratlan eredményt hozta, hogy a ciánsav és ammónia egyesítésekor karbamid keletkezik. E tény annál is inkább figyelemre méltó, mivel példát szolgáltat egy szerves anyag, valójában egy ún. állati anyag keletkezésére szervetlen anyagokból. " - írja Wöhler 1828-ban.

1828 előtt a vis vitalis elmélet uralkodott a kémiában. Ennek értelmében szerves anyagot csak ún. "életerő" segítségével lehet előállítani kizárólag élő anyagból. Az elmélet egyik apostola a neves kémikus, Jöns Jakob Berzelius volt. Wöhler kísérlete ebben a tudományos helyzetben óriási előrelépés volt 1828-ban.
Wöhler véletlenül átalakította az ammónium-cianátot (NH4OCN), amely szervetlen vegyület a szerves karbamiddá (CO(NH2)2). A karbamid, mint szerves anyag, már ismert volt, hiszen Rouelle 1773-ban fedezte fel az emberi vizeletben. Wöhler felfedezése nem rombolta le az életerő elméletét, de alaposan megingatta azt. Egyúttal a karbamid előállítása ammónium-cianátból egy másik kémiai fogalomra, az izomériára is rámutatott, hiszen a két vegyület izomerje egymásnak.

Karbamid

a képre kattintva elérhető a karbamid 3D-s, Jmol típusú modelljét tartalmazó oldal

Friedrich Wöhler linkek

  • Wöhler életrajza (KFKI)
  • Képek a Wikimedia Commons-ból
  • Friedrich Wöhler: "A karbamid mesterséges előállításáról" című cikke Gács János fordításában

Főző Attila

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten