Füzérradvány - Károlyi-kastély
Érsek Dóra
2008/10/20 11:30
774 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nehéz lenne a füzérradványi Károlyi-kastélyról elfogultság nélkül írnom, hisz abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többször jártam már benne és körülötte. Érkeztem már udvarába szánon és szekéren, hintón, buszon és négy különböző gépjárműmben. A várról bővebben az alábbiakban olvashat.
Füzérradvány vára (Forrás: www.civertan.hu)

Amikor megkérdeznek, melyik hazánk legszebb tájképe, amit én fotóra kívánnék rögzíteni, mindig kettőt mondok egyszerre, ebből az egyik az a látvány, amit a zempléni hegyek, dombok mutatnak, a füzérradványi kastély felé vezető 1 kilométer hosszúságú, több mint 100 éves, erdei- és feketefenyőkből álló fasorból. A dombtetőre épített kastély építészeti jegyei több stílus elemre alapulnak, így elég nehéz lenne az átépítések miatt pontos besorolással megnevezni. Bugár-Mészáros Károly így ír az átépítésről: „…A füzérradványi kastély a reneszánsz iránti érdeklődés gyűjteményes otthonává vált.” 

A kastély története 
A kastély elődjét a XVI. században építtette a Réthey család. A műemlék épület története hasonlatos a magyar várak, kastélyok kesze-kusza múltjához, hisz a kastély és a hozzá tartozó birtok többször cserélt gazdát, miután I. Lipót 1866-ban a Károlyi családnak adományozta. Mai formáját a XVIII. században nyerte el. Az addig főként másodlagos uradalmi, gazdasági központként működő épületet Károlyi Ede alakíttatta át, reprezentatív, nemesi lakká, saját és Ybl Miklós tervei alapján. A belső reneszánsz szellemű berendezés játszott szerepet abban, hogy 1938 májusától talán az első hazai luxus kastélyszállót alakították ki falai között. 1993-ban került a kastély a Műemlékek Állami Gondnokságának kezelésébe, azóta folyamatosan, minden évben egyre több szobája, épület szárnya megújul. 

Kastélypark 
A Károlyi-kastély parkja kiemelt természetvédelmi terület, mely országos védelem alatt áll. Az eredetileg hozzá kapcsolódó erdőkkel együtt hazánk második legnagyobb parkjaként volt számon tartva. Ha nem is eredeti pompájában, hanem a természet által vadregényesre alakított 15 hektáros bekerített kastélykert megfelelő háttere egy romantikus sétának. 

Nyitvatartás: 
• Április 1. és október 31. között – szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között 
• A téli időszakban november 1. és március 31. között előzetes bejelentkezés után csoportoknak látogatható.

Forrás: www.civertan.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten