Gallicizmusok 2. rész
2002/02/12 00:00
5109 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Aki szereti és szívesen tanulja a francia nyelvet, tartson velünk a gallicizmusok eredetét felderítő sorozatunkban, amelyből kiderül, hogy a legtöbb kifejezéshez egészen szokatlan magyarázat fűződik.

Faire du bruit dans Landerneau - Sok hűhó semmiért

A Shakespeare-i fordulatra emlékeztető francia kifejezésben egy Landerneau nevű városka szerepel, ahol az 1700-as évek végén bemutatták Alexandre Duval 'Les héritiers' című színdarabját. A műben utalások történnek a kisvárosi élet 'szépségeire", az egyik szereplő a darab szerint meg is jegyzi, hogy ha valaki Landerneau-ban megszólal, mindjárt vihar támad belőle. Ezen kívül létezik néhány olyan kifejezés a francia nyelvben, amelyben ennek a helyiségnek a neve jelenik meg, és a kifejezés maga a felesleges beszédre, szócséplésre utal. - landerira

Filer a l'anglaise - angolosan távozik

Az angol-francia háborúk idejéről származó szófordulat, az angol nyelvben szintén megtalálható, azzal a különbséggel, hogy ők a bejelentés nélkül távozókra azt mondják: „franciásan meglépett"- to take the French leave. A kifejezés a háborúk során összegyűjtött a hadifoglyok helyzetére utalt - akik szökési szándékukat valószínűleg nem közölték fogvatartóikkal, és az éppen aktuális /francia avagy angol/ fogolytáborból bejelentés nélkül távoztak.

Il tombe comme a Gravelotte - Úgy zuhog, mintha dézsából öntenék

A mondás egy véres csata emlékét idézi: 1870-ben a német és francia seregek ebben a városban mérték össze erejüket. Bár az eső nem zuhogott közben, mégis valósággal repkedtek az ágyú, - és a puskagolyók. A nagy cseppekben hulló csapadékot tehát az egykori golyózáporhoz hasonlítják.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten