Gázhajtású rakéta
Zsigó Zsolt
2006/02/28 09:10
1536 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Korunkban egy űrrakéta fellövése már nem különleges esemény. Ám ha egy saját készítésű rakétával kísérletezhetünk otthon, az élményt jelenthet számunkra, és hozzátartozóink, ismerőseink számára is. Próbálkozzunk hát meg vele!

Szükséges anyagok, eszközök

  • Fenyőfahasáb (kb. 16 X 3 X 3 cm-es), vagy legalább 3 cm átmérőjű szerszámnyéldarab (a keményfából készített rakéta tovább tart);
  • 4 db szemes csavar;
  • Kb. 20 méter hosszú, 40-60-as méretű horgászzsinór (damil);
  • Kiszúró szerszám (ár);
  • Szifonpatron.

A kísérlet összeállítása, bemutatása

Faragjuk ki a hasábot rakétatest alakúra, majd a rakéta hátsó végébe fúrjunk olyan méretű lyukat, hogy a patron könnyen beleférjen! A furat mélysége akkora legyen, hogy csak a patron elvékonyodó vége álljon ki belőle! Az egész műveletet célszerű esztergálással végezni! Igényesebbek az esztétikai külső végett be is festhetik a rakétát. 1. ábra Két szemes csavart csavarjunk a rakétatest oldalába (1. ábra), kettőt a kiválasztott rakétapálya elejére és végére (pl. ajtófélfákba)! Húzzuk át a damilt a rakéta szemes csavarjain, majd feszítsük ki az indítási és érkezési helyen rögzített szemescsavarokhoz! Helyezzük be a patront a helyére! Ha nem szorul eléggé, egy papírszeletkét tegyünk a furatba, és úgy toljuk be! 2. ábra Egyik kezünkkel fogjuk meg erősen a rakétatestet, és az árral szúrjuk ki a patron beforrasztott végét (2. ábra)! Az elengedett rakéta nagy sebességre felgyorsulva fut végig a kifeszített damilon. (A rakéta megfelelő "üzemeltetéséhez" sok gyakorlásra van szükség, néhány patron elfogy mire kellő gyakorlatot szerzünk.)

Magyarázat

A rakétát a nagy sebességgel kiáramló széndioxid gáz reakcióereje gyorsítja. A kísérlet a hatás-ellenhatás és az impulzus-megmaradás törvényének értelmezésénél lehet hasznos demonstráció.

Megjegyzések, kiegészítések

A kísérlet balesetveszélyeket rejt magában. A damilról leszakadó, elszabaduló rakéta súlyos baleset előidézője lehet. A pálya olyan helyen vezessen, ahol véletlenül sem kerülhet senki a zsinór közelébe! A rövid idő alatt kiürülő patron hőmérséklete, a gyors nyomáscsökkenés következtében akár -50ºC alattira is lehűlhet, emiatt fagyási sérüléseket okozhat. A rakéta érkezési oldalánál, a becsapódási helyre tegyünk szivacs vagy ruhadarabot, az ajtófélfa épségének megőrzése végett! Kiszúró szerszámot házilag is készíthetünk egy szerszámnyél és egy nagyobb méretű facsavar felhasználásával. A szerszámnyélbe csavarjuk be a facsavart, vágjuk le a fejét, és reszeljük ki hegyesre! A kiálló hegyes fémcsúcs hossza - balesetveszély végett - ne legyen több 2 cm-nél!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten