Gépírás 2000 - új oktatóprogram
2001/09/19 08:00
6432 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Gépírás 2000 CD-ROM a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. gondozásában jelet meg 2000-ben. A CD tananyaga és forgatókönyve Kökény Sándor: Gépírás író- és számítógépen (Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1999) című könyve alapján készült. Célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a tízujjas vakírás elsajátításához, amelynek segítségével könnyen és gyorsan tudunk írni írógépen vagy számítógépen.

Gépírás 2000

Oktatóprogram a billentyűzet hatékony kezeléséhez
CD-értékelés
(Sümegi András, Süle Szilvia)

Ez a tudás bárki számára igen hasznos lehet, és különösen megkönnyíti a főiskolán, egyetemen tanulók munkáját, hiszen gyakran kell nagyobb terjedelmű dolgozatokat, jegyzőkönyveket készíteniük, és ma már szinte mindenhol alapkövetelmény, hogy az ilyen műveket számítógéppel készítse el a hallgató. Ezért ajánlható ez a CD-ROM a középiskolás korosztálynak, hiszen célszerű a tízujjas vakírást korábban elsajátítani, hogy mikor igazán szükség van rá, már gyakorlattal rendelkezzünk benne.

Tízujjas vakírással percenként több száz betűt írhatunk. A szerzők a számítógép lehetőségeit sokoldalúan kihasználva dolgozták fel a tananyagot. A program kellemes hangú útmutatásokkal, szemléletes látvánnyal vezeti végig a tanulót a teljes gépírási tananyagon, kezdve az alaptartástól, a másolási gyakorlatokon keresztül egészen a folyamatos diktálásra írásig. Átlátható grafikus felületének köszönhetően kezelése könnyen elsajátítható. A tanultak a gépírás gyakorlására kifejlesztett játékokban is kipróbálhatók, így szinte játszva fejleszthetjük tudásunkat.

Általános jellemzők

Minimális konfiguráció

  • Windows 95, 98, 2000, NT operációs rendszer
  • Legalább Intel Pentium processzor
  • 32 MB RAM
  • Hangkártya
  • SVGA monitorvezérlő 800×600 pixel 16M szín felbontással
  • CD-ROM olvasó (legalább négyszeres sebességgel)
  • 852-es magyar kódlap telepítése

A játékokhoz a program DirectX-et használ, amelynek 7.0a verziója a CD-n megtalálható. (A játékok indításakor a program teljes képernyős üzemmódba vált, átállítja a felbontást és a frissítési frekvenciát, ami egyes monitorvezérlő kártyák és monitorok esetén a kép geometriai beállításainak (pozíció, torzítás) megváltozásához vezet. Ez kissé kellemetlen, de általában a monitor beállításával korrigálható.)

A program felépítése

A program főmenüje A program telepítése a Windows környezetben szokásos megjelenésű telepítőprogrammal történik. Első indításkor a tanuló első dolga a bejelentkezés. Nevünk mellett jelszót is megadhatunk, ha nem szeretnék, hogy mások lássák elért eredményeiket. Azt a lehetőséget is választhatjuk, hogy ez a bejelentkező ablak ne jelenjen meg többet; ilyenkor a program automatikusan be fog léptetni bennünket (egy felhasználós üzemmód). A program használata során felmerülő problémáinkra a részletes, helyérzékeny súgóban kereshetünk megoldást. Emellett egy segéd is rendelkezésünkre áll (a főmenüt mutató képen kis papagáj (Peedy), de ízlés szerint választhatunk varázslót (Merlin), dzsinnt (Genie) és robotot (Robby) is), aki készségesen vezet végig a programon, és ha bajban vagyunk, elég duplán rákattintani, máris megpróbál tanácsot adni.

A tanulók

A tanulók nyilvántartása A programot több tanuló használhatja egy gépen. Az elért eredmények és a beállítások tanulónként rögzülnek. Minden tanuló saját jelszót használhat, és nem férhet hozzá más tanulók gyakorlásához. Ezáltal a program jól használható tanfolyami oktatásra is.

Beállítások

A beállítások képernyő A program alapbeállításai lehetővé teszik, hogy a kezdő tanuló folyamatosan gyakorolhasson, szinte nem is kell a beállítások menüponthoz nyúlnunk. Ha mégis szeretnénk saját igényeinkhez idomítani a programot, számos beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre, de óvatosan bánjunk ezekkel. Meggondolatlanul megválasztott paraméterek mellett esetleg nem érjük el a kívánt tanulási célt. Az alapbeállítások az egész programra vonatkoznak, de vannak olyan opciók is amelyek csak arra a tanulóra vonatkoznak, aki beállította őket. A számos lehetőség illusztrációjaként vessünk egy pillantást a beállítások képernyőre:

Betűtanulás

Képernyő gyakorlás közben A gyakorlást a betűk helyének rögzítésével kezdi a program. Az első leckékben az alaptartással ismerkedhetünk meg, majd lépésről lépésre leckénként egy-egy új betű következik, összesen 35 leckén keresztül tanuljuk meg a betűk helyét. A 7. leckétől lehetőségünk van a folyamatos másolás gyakorlására is, vagy akár a leckék anyagaiból összeállított szavak felhasználásával játékosan is tanulhatunk. A tanulás során kellemes emberi hang diktálja a betűket és kommentálja a gyakorlatokat. A begépelt szöveget a program értékeli, tanulónként elmenti vagy akár diagramon megjeleníti. A motiváló módszer segítségével változatosabb formában gyakorolhatunk (mozgó szöveg, a betűk egyenkénti megjelenése, stb.). A 10 gyakorlási formát a szerzők meghatározott rendszer szerint rendelték hozzá az egyes leckékhez, de ismétléskor akár magunk is kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetsző stílust. Számos beállítással szabhatjuk testre a gyakorlást, kedvünkre alakíthatjuk a gyakorlás menetét. A virtuális billentyűzet megkönnyíti a betűk helyének rögzülését (de akár ki is kapcsolható). A soron következő betűk helyét a virtuális billentyűzeten is láthatjuk.

Az írástechnika fejlesztése

Egy másolási gyakorlat A betűtanulási gyakorlatok után két különböző típusú gyakorlási formában készülhetünk fel a folyamatos diktálásra és másolásra. A másolási előgyakorlatokban írástechnikánkat fejleszthetjük (23 gyakorlat) úgy, hogy a másolandó szövegekben előforduló nehezebb szavakat, illetve mozdulatokat többet gyakoroljuk, hogy írás közben ne torpanjunk meg, ha előfordulnak. Gyakorlás közben esetleges betűhibáinkat javíthatjuk. A második szakaszban a teljes szöveg lemásolása után a gép értékeli és osztályozza a munkánkat. A gyakorlással a hibátlan írást fejleszthetjük.

Ha szeretnénk a billentyűzet használatának sebességét fokozni, akkor jó szolgálatot tesz a másolás lépésről lépésre gyakorlási mód (6 gyakorlat). Mielőtt a szöveg teljes lemásolására kerülne sor, először a nehezebb mozdulatokat gyakoroljuk, majd a mozdulatot tartalmazó szót, végül a szöveg kisebb, de egyre növekvő részeit. Ha már a nehezebb mozdulatokat is jól tudjuk, akkor a teljes szöveg lemásolása is könnyebb lesz. Elsősorban a hibátlanságra kell törekednünk, de figyelnünk kell az időre is.

Összefüggő szövegek

Összefüggő szövegek gépelése A betűtanulási gyakorlatokban elsajátított tudás még nem elegendő a folyamatos gépeléshez. Az összefüggő szövegek gyakorlásához két módszert kínál a program (50 szöveg). A szabad diktálás használatával a program a szöveget emberi hangon, szakaszonként diktálja. A diktálás tempója a tanulóhoz igazodik a beállított értékeknek megfelelően. Az írás végeztével a program kijavítja és értékeli a szöveget, mit akár ki is nyomtathatunk. Az ütemes diktálás használatával a beállításoknál megadott értéknek megfelelően egy adott ütemben történik a diktálás, így lehetőség nyílik a hibátlan írás gyakorlása mellett a sebesség fokozására is. Ha már jól tudunk gépelni, képesek leszünk a szöveg tartalmára is figyelni.

A számbillentyűzet

A számbillentyűzet A billentyűzet jobb szélén található 17 billentyű a számbillentyűzet. Ennek segítségével könnyebb bevinni a számokat, ha nem szöveget, hanem sok számjegyet vagyunk kénytelenek írni. Gyors és pontos használatához nyújt segítséget ez a programrészlet. A számbillentyűzetet is célszerű ujjrend szerint, jobb kezünkkel, alaptartásból kiinduló mozdulatokkal használni. Ha már megismertük a billentyűk helyét, áttérhetünk a számítógép által véletlenszerűen összeállított gyakorlatokra is. Bár saját tempónkban gépelünk, az eltelt idő és a gépelési sebesség nyomon követhető, az elért eredmények grafikon formájában is megjeleníthetők.

Játékok

Jólesik a munka után egy kis kikapcsolódás. Főleg, ha még tanulhatunk is a segítségével. A játékokkal szórakoztató formában mélyíthetjük el a már megszerzett tudásunkat. Indítás után kiválaszthatjuk azokat a gyakorlatokat amelyek szókincséből játszani szeretnénk. A játékokban is, éppúgy, mint a gyakorlás folyamán, a hibátlanságra és a gyorsaságra kell törekedni (főleg a hibátlanságra). Három játék közül választhatunk.

Mindegyik játékban öt nehézségi szint van, a megfelelő szavak begépelésével érhetjük el a célt: kiszabadíthatjuk a kismajmot a gorilla fogságából, legyőzzük a ránk lövöldöző ellenséget, illetve egy vékony kötélen átbiciklizzünk a szemközti felhőkarcoló tetejére. Ha elég ügyesek vagyunk, bizonyos pontszám elérése után jutalomjátékot kapunk. Eredményeiket a program feljegyzi a legjobbak listájára. A játékok csak billentyűzettel kezelhetők, egérrel nem működnek. Ha kell, a játékot megszakíthatjuk és az állás elmentése után később ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

Vélemény

A Gépírás 2000 CD-ROM fakultatív gépírás órákon, tanfolyamokon és önálló tanulásra egyaránt felhasználható. A médiaválasztást az teszi indokolttá, hogy legtöbben a számítógép használata során kényszerülünk gépelésre, a klasszikus mechanikus írógépek eltűnőben vannak. A számítógépek (és az elektronikus írógépek) billentyűzete érzékenyebb, finomabb leütésekkel működtethető, kezdők számára kellemesebb. Emellett a számítógép számos feladatgenerálási, ellenőrzési és motivációs lehetőséget kínál. A programot telepíteni kell a felhasználó gépére, de a működéshez szükséges az is, hogy a CD az olvasóban legyen. Tanfolyami felhasználás során ez feltétlenül szükségessé teszi a munkahelyenkénti egy darab CD-ROM kiosztását. A programnak többfelhasználós változata sincsen, pedig a csoportos oktatáshoz az alkalmasabb lenne. A program kellemesen használható és - legalábbis kezdőknél - gyors előmenetelt tesz lehetővé szórakoztató tanulással. A magyar nyelvű kezelőfelület áttekinthető, könnyen használható. A kép- és hangminőség jó, a képernyőoldalak felépítése esztétikus. A játékok egy idő után kissé unalmassá válhatnak, de elsősorban a gyakoroltatás volt a szerzők célja, nem pedig a legnépszerűbb játékprogramokkal való versengés. A program hátrányának tekinthető, hogy a feladathoz mérten kissé erőforrás igényes. A hardware igénye és a 32 bites Windows környezet ma már megszokottnak mondható, bár sajnos, sok iskolai számítógép nem rendelkezik ezekkel a lehetőségekkel. Mindent összevetve, saját tapasztalataink alapján melegen ajánljuk a Gépírás 2000 CD-ROM-ot minden kezdő billentyűzet használónak.

Az érdeklődők a program honlapján (http://www.digitalsoft.hu/gepiras/) további információkat is találnak, sőt akár meg is rendelhetik azt.

Jó felhasználást kívánunk!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten