Grafológia - segítség a pályaválasztásban
2003/08/04 15:14
713 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyre inkább közismertté válik, hogy egy szakképzett kézíráselemző sokat segíthet az önmegismerésben, egyes képességeink felismerésében, bizonyos egzisztenciális döntéshelyzetekben, mint amilyen a pályaválasztás, pályamódosítás is.

A munkaerőpiac, a humánerőforrás-menedzsment területén jártas grafológusok sokat tehetnek azért, hogy ki-ki rátaláljon a neki megfelelő foglalkozásra, hivatásra, munkahelyre, felfedezze a személyére szabott feladatot. Mivel manapság már nem egy életre választunk magunknak foglalkozást, állást, munkahelyet - hiszen szinte minden életpályába bele kell "kalkulálni" az egész életen áttartó tanulást, önképzést, sőt az olyan kényszerhelyzeteket is, amikor - akár akarunk, akár nem - tovább kell "lépnünk", felnőtt éveinkben egyre többen és gyakrabban állunk töprengve a kérdés előtt: Hogyan és egyáltalán: hova tovább?

Ilyenkor jöhet jókor a kézírás titkait ismerő szakember segítsége, aki a kezünk írása - azaz a személyiségünk - alapos vizsgálata után szembesíthet bennünket meglévő adottságainkkal vagy éppen azon hiányosságainkkal, amelyek korlátozhatnak bennünket vállalt feladataink elvégzésében.A mai magyar munkaerőpiacon új jelenség, hogy egyes, magukra adó cégek nemcsak a munkatársaik felvételénél, kiválasztásánál, hanem elbocsátásukkor is élnek a grafológus tudásával.

Nyugat-Európában már elterjedt humánpolitikai gyakorlat (különösen az imázsukra adó cégek körében), hogy leépítés, elbocsátás előtt - főleg a nem túl kapós középvégzettségű munkatársak, vezetők részére - a munkaadó cég elvégezteti a kézíráselemzést azzal a céllal, hogy személyiségükben rejlő "tartalékokat" feltárják, és így irányt jelölhessenek meg számukra, azaz, a volt munkaadó segítsen a képességeikhez illő munkakör megtalálásában. Ha ehhez még egy személyiségfejlesztő, felkészítő tréninget is ad a cég, a szó szoros értelmében felkészíti volt munkatársait az új munkaerő-piaci szituációra, azaz a megmérettetésre, a képességeinek megfelelő állás, munkahely megtalálására.

A humánus elbocsátásnak ez a módja tehát nálunk is elterjedőben van, s - szerencsére - egyre több magára adó cégnek "éri meg", hogy célszerű munkatársaitól humánusan megválni. Érdekes ugyanakkor, hogy a "csúcsvezetők" kiválasztásánál közreműködő fejvadász cégek ritkán kérik kézíráselemző segítségét, hiszen itt már nem az adottságok felmérése a cél, hanem a meglévő képességekhez kell megkeresni a legmegfelelőbb munkahelyet, pozíciót.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten