Gyakori kérdések a felvételi interjún
2004/06/07 04:53
4815 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nincs két ugyanolyan felvételi interjú, ám sok kérdés szinte minden beszélgetésen előkerül. Alapos felkészüléssel látványos eredményt lehet elérni. Cikkünkben a jobpilot nemzetközi oldalainak látogatói gyűjtötték össze a kérdéseket, szakértőink pedig az ajánlott válaszadási stratégiákat vázolják fel.

Beszéljen szakmai múltjáról! / Mik voltak korábbi feladatai?

A pályázó életpályájára vonatkozó kérdés minden felvételi interjún előkerül. Mutassa meg, hogy felkészült, tanulja meg évszámra, hónapra, mikor hol dolgozott. Általában rosszul veszi ki magát, ha a pályafutás bemutatásához írásos segítséget kell igénybe vennie. Mivel a tények és az időpontok szerepelnek a kérdező kezében lévő önéletrajzban, ajánlatos ha a munkahelyváltásokhoz kommentárt, magyarázatot fűz. Ügyeljen arra, hogy az egyes állomások bemutatása ne legyen hosszú, vontatott, unalmas. Tartson állandó szemkontaktust a cég képviselőjével. Így gyorsan felismeri, ha beszélgetőpartnere türelmetlennek tűnik vagy unja a beszámolót.

Mekkora havi bruttó jövedelmet gondolt magának?

Aki erre a kérdésre bizonytalanul reagál, csökkenti esélyeit. Manapság minden pályázónak fel kell tudnia becsülni saját piaci értékét. A kívánt jövedelmet szakmai felkészültségével és a cégnek hozandó haszonnal indokolja meg. Ha beszélgetőpartnere túl magasnak tartja az összeget, utaljon különleges nyelvtudására, végzettségére, az álláshoz illeszkedő szakmai gyakorlatra, illetve speciális ismereteire.

Mit tart erős és gyenge oldalának?

Az erősségre vonatkozó kérdésre senki sem várja azt, hogy a valóságnak tökéletesen megfelelő képet adjon személyiségéről. Ennél a kérdésnél bizonyíthatja, hogy tudatában van, mely belső tulajdonságok fontosak a munka világában. Például utalhat arra, hogy szeret csapatban dolgozni. Persze pozitív tulajdonságainak bemutatásánál ne rugaszkodjon el a valóságtól.
Sok pályázó különösen kellemetlennek érzi a gyengére utaló kérdést. Itt elsősorban nem a pontos valóság áll a középpontban, hanem hogy az állásra áhítozó mennyire válaszol önkritikusan, mennyire ad frappáns választ.
Ha a jelentkező pályakezdő, meg lehet említeni a hiányzó szakmai tapasztalatot, vagy hogy az egyetemen oktatott elmélet nem mindig illik a munka világában tapasztaltakhoz.

Melyek voltak eddigi legnagyobb sikerei, kudarcai?

Itt ne a magánéletből soroljon fel sikereket (például sportbeli eredményeket). Beszéljen egy szakmai feladatról, amelyet különösen jól oldott meg. Példa lehet egy sikeres projektben való részvétel. Negatív élményről csak akkor tegyen említést, ha újra rákérdeznek.
Mit tud cégünkről?

Ez a kérdés érdeklődésére, motivációjára irányul. Ha felkészül a cégből, könnyen villoghat, jelezve, hogy valóban érdekli a meghirdetett pozíció. Az alapvető adatokat illik tudni: ezek közé tartozik a cég központja, irodái, a munkatársak száma, az üzleti terület, az éves forgalom nagysága, a termékek palettája, a piaci helyzet stb. Tanulmányozza a napi sajtót, hogy történt-e változás a vállalatnál. Nézze meg a cég internetes honlapját.
Minél többet említ a megcélzott cégről, annál hozzáértőbb benyomást alakít ki magáról a beszélgetőpartnerben. Jelezze, hogy Ön éppen ennél a vállalatnál szeretné ezt a pozíciót.

Hosszabb vagy átmeneti időre keres állást?

A kérdés mögött a cég az a félelem áll, hogy a pályázó csak ugródeszkának tekinti az állást. Stabil munkára van szüksége, hogy rövid idő múlva anyagilag megerősödve válthasson. Hangsúlyozza, hogy hosszú távra keres munkahelyet és célja a szakmai fejlődés.
Ha határozott időre kínálnak szerződést, a beszélgetőpartner meg akar győződni arról, hogy nem történt-e félreértés és egyetért-e a feltételekkel. Válaszában mutasson rá az állás által nyújtott fejlődési lehetőségre, tapasztalatszerzésre.
Ha nem derül ki a hirdetésből, hogy határozatlan, vagy határozott időre keresnek munkatársat, ajánlatos diplomatikusan válaszolni. Hangsúlyozhatja, hogy elsősorban hosszabb távú munka érdekli, de a cég és a pozíció előnyei miatt időben korlátozott alkalmazást is el tud fogadni.

Hogy képzeli el a beilleszkedést, az indulást?

Jelezze jó alkalmazkodóképességét, eddigi munkatapasztalatát (esetleg utalhat gyors beilleszkedésére gyakornokként) és mutatkozzon nyitottnak az új kihívásra. Ha a felkínált pozíció megkívánja, jelezheti igényét egy munkatárs (mentor) segítségére, akivel a kezdeti időkben a céggel kapcsolatos minden kérdést megbeszélhet, aki eligazítást nyújt az ügymenetben.
Milyen munkakörülmények szükségesek Önnek?

Tájékozott csapatjátékosnak mutassa magát, akinek az az érdeke, hogy a munkatársakkal egy hullámhosszon dolgozva a cég fejlődését mozdítsa elő. Hangsúlyozza a jó légkör és a csapatmunka fontosságát és ne az anyagi megbecsülés jelentőségét emelje ki.

Melyek szakmai célkitűzései a következő évekre?

Tervezze meg saját karrierjét! Milyen fejlődési utak járhatók szakterületén? Jelezze, hogy szívesen marad a cégnél, ha látja a feljebblépés, a felemelkedés lehetőségét.

Van-e kérdése?

Ennél a kérdésnél megváltoznak a szerepek. Önhöz kerül a kezdeményezés, de nem árt óvatosnak lenni. A kérdések ugyanis gyakran az álláskereső felkészültségét tükrözik. Nem ajánlatos olyan kérdést feltenni, amelyre a válasz az interneten is megtalálható. Olyat sem szabad kérdezni, ami a beszélgetés alatt kiderült.
A kérdésekből fel lehet ismerni a motivált és hozzáértő pályázót. Ha úgy érzékeli, hogy a kigondolt kérdés megválaszolására beszélgetőpartnere nem alkalmas, inkább ne kérdezzen.
Udvariasan érdeklődhet, hogy hogyan folytatódik a kiválasztási folyamat, lesz-e újabb forduló, mikor kap választ.

Néhány lehetséges kérdés a pályázó részéről:

Kérje a pozíció pontos leírását (amennyiben ez a korábbiakban nem történt meg)

Most alakították ki ezt a pozíciót, vagy már korábban is létezett?

Kérdezzen elődjéről, illetve érdeklődhet, miért szabadult fel ez az állás

Érdeklődjön a kollégákról, a felettesről (szakmai múlt, cégen belüli terület)

Milyen továbbképzési lehetőséget kínál a cég?

Milyen előrelépési lehetőség van erről a pozícióról?


Más vállalatnál is pályázott?

Ezzel a kérdéssel a munkaadó arra kíváncsi, mennyire fontos Önnek a cég és a pozíció elnyerése. Valóban első helyen kezeli a vállalatot, vagy még tucatnyi más helyre pályázik? Semmiképpen se említsen kudarcélményeket a múltból, vagy rossz választást. Ha van még egy állás, amely érdeklődési körének és képzettségének megfelel, megemlítheti. Ezzel jelezheti a munkaadónak, hogy ha Önt akarja, nem várhat sokat a döntéssel.

Mit csinál, ha más pályázó mellett döntünk?

Frusztrációs teszt. A kérdés arra irányul, mennyire tudja elviselni a kudarcot. Feltételes módban fogalmazza meg a választ. Mondja el, hogy sajnálná, ha más pályázót választanának ki, de elfogadná a döntést. A válaszban óvatosan próbáljon utalni arra, nem tudja elképzelni, hogy más nyeri el a pozíciót. Ne mutassa ki, hogy mindenképpen meg kell szereznie az állást.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten