Gyertyával a pincébe!
2005/11/21 08:00
9957 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Készül az új bor a pincékben. A gondos gazdák figyelik, ellenőrzik, hogy minden rendben van-e a hordókban. Veszélyes munka ez, mert a must erjedése során szén-dioxid gáz keletkezik. Az itt található animációs játékban a boroshordók között kell a pince szellemét végigvezetned.

Készül az új bor a pincékben. A gondos gazdák figyelik, ellenőrzik, hogy minden rendben van-e a hordókban. Veszélyes munka ez, mert a must erjedése során széndioxid gáz keletkezik. Az itt található animációs játékban a boros hordók között kell a pince szellemét végigvezetned.

A must erjedése során a szőlőcukor etanollá és széndioxiddá alakul. Ez utóbbi miatt a pincéket szellőztetni és égő gyertyával a jelenlétét ellenőrizni kell.

A szeszes erjedés során mustgáz (széndioxid) keletkezik, amely a levegőnél nehezebb, így észrevétlenül alulról fölfelé tölti be a pincét, kiszorítva a levegőt.

A nagyobb pincéket ventillátoros rendszerrel szokták szellőztetni. Az oxigén hiány okozta eszméletvesztés észrevétlenül következik be, hiszen a széndioxid színtelen és szagtalan. A baj nagy lehet, ha nem jön időben segítség, mert az oxigén hiány fulladásos halált okoz.

A hagyományos égő gyertyás mustgáz vizsgálat jó módszer, hiszen oxigén hiányában a láng elalszik. De milyen magasra kell tenni a gyertyát a pincében?

Kattints a képre a játék indításához!

Must erjedés

15-18 oC-ú pincében a szőlőről a mustba jutó élesztők hatására indul meg a must erjedése. Az élesztő sejtek sarjadzással szaporodnak. Ezek a sejtek felelősek a must borrá alakulásáért. (A must forralással, az élesztő sejtek elpusztításával, sokáig eltartható erjedés nélkül.) Az élesztő sejtek, ha a hőmérséklet kedvező, akkor nagy ütemben szaporodnak. Az életműködésükhöz cukorra van szükség, amelyet alkohollá alakítanak.

Ha az alkohol koncentráció megnő, akkor az élesztő elpusztul és lassan a hordó aljára leülepszik. Ez az üledék a seprő.

Kapcsolódó cikkek:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten