Ha minden kötél szakad... System Rescue CD
2004/10/20 13:59
1087 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sajnos előfordul, hogy minden óvintézkedésünk ellenére bekövetkezik a krach: merevlemezünk olvashatatlanná válik, partícióink összekeverednek, vagy egyszerűen nem indul a gépünk. Csodaszer nem létezik, de érdemes megismerkednünk a mentőlemezek egyik kiemelkedő képviselőjével.

Bizonyára sokunkkal megesett, hogy egy-egy balul sikerült particionálás után fogtuk a fejünket, és igen jól jött volna visszacsinálni tettünket. Találkoztunk már ismeretlen hibaüzenettel, nem indult a gépünk, egyszóval mindnyájan kerültünk már "szoftver-slamasztikába". Sok rendszergazda életét könnyítheti meg egy olyan mentőlemez, amely életmentő segédeszközöket tartalmaz. A System Rescue CD(http://www.sysresccd.org/) egy igen jól fejlesztett, karbantartott, a Gentoo disztribúción alapuló készlet. Fejlesztői minden olyan földi jóval ellátták, amely szükség esetén, de rutinszerű karbantartások esetén is jól jöhet.
A SysRescCD e sorok írásakor 2.4.27-es kernelt használ, nagyon sok filerendszert (ext2/ext3, reiserfs, xfs, jfs, vfat, ntfs, iso9660, samba, nfs) támogat, így nem csak Linuxokat, hanem bajba került Windows rendszereket is életre kelthetünk vele, ráadásul a Captive NTFS fejlesztés révén írhatjuk is az NTFS partíciókat. A CD-image letöltése és kiírása után egy bootolható lemezt kapunk, amely bootmanagerében nem csak a mentő-disztribúciót találjuk, hanem egy FreeDOS-t (hátha...), ezen kívül használhatjuk a méltán népszerű MemTest+ memóriadiagnosztikai programot, valamint a hardver feltérképezéséhez szükséges AIDA-t is.
A (telepítést nem igénylő) Linux kiválasztása és indítása után beállíthatjuk a képernyőfelbontást és a billentyűzetkiosztást is, amely természetesen a magyar keymap-et is támogatja. A rendszert nagyon sok hálózati illesztő kezelésére készítették fel, így szinte biztosan megtalálja a számítógépünkben található hálózati kártyát, és DHCP szolgáltatás megléte esetén gépünk IP-címet is kap. A SRCD teljes elindulása után rengeteg hasznos segédprogramot használhatunk:

- Parted: a Partition Magic-kel egyenértékű, tökéletesen működő partíciókezelő
- Partimage: a Ghost, illetve a DriveImage kiváltására szolgáló image készítő alkalmazás, hálózati támogatással
- CD/DVD írásához szükséges cdrecord csomag
- hálózati diagnosztikai (nmap, netcat) és biztonságtechnikai (chkrootkit, ClamAV antivirus) programok A teljes lemez-image (mely letölthető a http://www.sysresccd.org/download.en.php címről) mérete 110 MB körüli, így akár egy mini CD-re kiírva mellényzsebben is hordhatjuk, nyugalmunkat biztosítva. Érdemes megismerkednünk ezzel a nagyszerű segédeszközzel

Béres László
beres@bkf.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten