Hamisítvány a Vinland térkép?
2002/08/21 00:00
2635 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Egymillió dollárt fizetett érte 1958-ban egy amerikai mecénás, majd a Yale egyetemnek ajándékozta azt az 1440-re datált térképet, amely legalábbis eddig bizonyítékul szolgált a vikingek Kolumbusz előtti Amerika-felfedezéséről. A dokumentum kezdettől fogva számos vitára adott okot tudományos körökben. Most egy norvég származású amerikai kutató leleplezni készül a történelemtudomány egyik legnagyobb csalását.

A térkép egy pergamen része, amelyen a pápai legátus 1296-os látogatását írja le a mongol birodalomban. Maga a rajz megmutatja a XV. században ismert világot, valamint Grönlandot és "Vinlandot", ami feltehetően a mai Új-Fundland. Ez tűnt az első olyan térképnek, amely megmutatta az amerikai partokat, még 1492, azaz Kolumbusz Kristóf felfedezése előtt. A tudósok egy része azonban hamar kételkedni kezdett. Egyrészt azért, mert a térképnek sem előzménye, sem folytatása nem volt. Másrészt pedig azért, mert a vikingek nem gondolkodtak globális térképekben, legfeljebb kis zónákat ábrázoltak. Ugyancsak gyanús volt a felhasznált pergamen és a tinta. Bár a pergamen önmagában igazolta az irat korát, az írás hamisítvány voltára a tinta vegyelemzése világott rá: ugyanis olyan szintetikus anyagokat tartalmazott, amelyek 1923 előtt nem léteztek!


A térkép bal felső sarkáról készült nagyításon jobb oldalon jól látszanak a brit szigetek. A baloldali hosszúkás félsziget Vinland, vagyis Észak-Amerika keleti partvidéke.

De ki lehetett a hamisító? Kirsten Seaver történész szerint minden jel arra mutat, hogy a tettes Josef Fischer jezsuita atya (1858-1944), akinek politikai és vallási okai egyaránt voltak arra, hogy ezt a térképet elkészítse. A kiváló történész-kartográfusnak számító Fischer atya 1901-ben talált olyan forrásokat a wolfeggi kastélyban, amely alapján meggyőződésévé vált, hogy a Grönlandról szóló hírek és Amerika vikinget által felfedezése eljutottak Európába és szerepeltek a középkori térképeken. A pápai legátus "tatár kapcsolatáról" szóló pergamen birtokában rajzolhatta a térképet 1933 és 1935 között. A németországi születésű, Ausztriában élő atyát megdöbbentették a katolikus papok 1933-ban kezdődő németországi letartóztatásai, miközben a nácik újraírták a német történelmet, hogy közelítsék népüket a vikingekhez, akiknek csodálták bátorságát és fizikai erejét. Ezért azoknak a katolikus-ellenes nácik számára készítette el művét, akik vitatták a katolikus egyház befolyását egy kikezdhetetlen korszakra. Kétségtelen, hogy a vikingek 800 és 1000 között fokozatosan vették fel a kereszténységet.

Az elmúlt időszakban több "régi korból származó" leletről derült ki, hogy a náci korból származó hamisítvány. Ilyen volt például az a "kelta aranyváza", amelyet szeptemberben találtak meg egy bajorországi tóban, és amelyről régészek kiderítették, hogy az 1940-es években Alfred Rosenberg náci főideológus parancsára készítették, mint szemléltető eszközt egy "nemzetiszocialista egyetem" tananyagához. Az egyetem azonban nem épült fel, az aranyvázát pedig egy tóban rejtették a közeledő amerikai csapatok elől.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten