Három jegyzet főiskolások számára (is)
Tarcsay Tamás
2005/04/22 08:45
4511 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó nemrégiben megjelent három jegyzetét ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Dr. Szederkényi Antal - Dr. Vármonostory Endre páros alkotta mindhármat, ez is az oka annak, hogy ezek a kiadványok nem függetlenek egymástól, hanem egymásra épülnek. Olvasóink joggal vethetik fel, hogy miért került egy a közoktatás matematika anyagával, annak tanításával foglalkozó rovatba felsőoktatási jegyzetek bemutatása. Úgy gondoljuk, hogy ez az írásunk elolvasása után már nyilvánvaló lesz.

A Lineáris algebra

című jegyzet első részében a későbbiekben szükséges fogalmakat, tételeket és azok bizonyításait foglalják össze a szerzők. Lényegében a középiskolában tanított halmazelméleti és függvénytani ismeretek rendszerezése történik itt, nagyobb léptékű összefoglalás keretében. Ez után a középiskola geometria anyagából ismert vektor fogalom - a szokásosnál precízebb - tárgyalását olvashatjuk. A vektorműveletek, a skalárral való szorzás, a skaláris szorzat, a vektoriális szorzat tulajdonságai is megtalálhatók ebben a részben. A koordinátageometria anyag áttekintését is haszonnal forgathatják a középiskolások és tanáraik egyaránt. A geometriai vektorok vizsgálata jól előkészíti a vektortér fogalmát, annak törvényszerűségei bemutatását. Alkalmazásként a lineáris egyenletrendszerek, a mátrixok és a kvadratikus alakok elméletének alapjai találhatók még meg a jegyzetben.

A Számelmélet

jegyzet az egész számok aritmetikáját tárgyalja, ezért a középiskolás anyag magasabb szintű áttekintését, összefoglalását is tartalmazza. A klasszikus számelmélet nevezetes fogalmai (prímszámok, pithagoraszi számhármasok, számelméleti függvények, kongruenciák, maradékosztályok) és azok tulajdonságai természetszerűleg helyet kaptak a jegyzetben. A középiskolások oktatásában felhasználható, szép feladatokkal is találkozhatunk. A szerzők feladatuknak tekintették, hogy megalapozzák, szemléltessék a nem könnyű algebrai fogalmakat. A gyűrű, az integritástartomány, irreducibilitás is megjelennek a számelméleti problémák között.

A Klasszikus algebra

tartalma áll talán a legtávolabb a középiskolás tananyagtól, de még ebben a jegyzetben is találhatunk a közoktatásban felhasználható részeket. A komplex számok - amelyekkel az egyik fejezet foglalkozik - jól taníthatók emelt szintű csoportokban. A másodfokú egyenlet témakörének tanítása közben sokszor felvetik a gyerekek azt a kérdést, hogy hányadfokú egyenleteknek van megoldóképletük. Érdeklődő tanítványaink ebből a jegyzetből választ kaphatnak kérdéseikre.

Mindhárom jegyzet tömören megfogalmazott, precíz, pontos megfogalmazásban dolgozza fel a benne szereplő ismeretanyagot. Mi itt - a rovatunk profiljának megfelelően - a közoktatásban való alkalmazhatóságuk szempontjából vizsgáltuk őket, de azt látjuk, hogy a felsőoktatásban tanulók és oktatók is sok figyelemre méltó tudáselemet találhatnak meg bennük. Információink szerint május végén fog megjelenni szintén e két szerzőtől az Absztrakt algebra jegyzet, amely az itt ismertetettek folytatásának tekinthető.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten