Hatvan évvel Pearl Harbor után
2001/12/06 00:00
1166 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A történelemkönyvekben úgy tanultuk - és még a mostani, idén érettségizettek is - hogy az 1941. december 7-i, a Hawaii-szigeteken található Pearl Harbor hadikikötő elleni japán támadás az Egyesült Államok történetének legnagyobb háborús katasztrófája volt saját területén. 2001. szeptember 11-e óta ez a légi invázió a második helyre szorult.

A történelmi tények ismertek: az Egyesült Államok, több mint két évvel a II. világháború európai kitörése, és a japán hódítások után még mindig vonakodott belépni a tengelyhatalmak ellen, legfeljebb néhány pilótát küldött a brit légierő megsegítésére. Közben egyre szaporodtak a jelek, hogy Japán támadást készít elő Amerika ellen. Az eset kísértetiesen hasonlít szeptember 11-re. Sem a hadsereg, sem a titkosszolgálatok nem vették komolyan a japán előkészületeket, bíztak erejükben, sebezhetetlenségükben. Aztán néhány óra alatt szinte teljesen megsemmisítették a Csendes-óceáni flotta legnagyobb bázisát. Ekkor már elkerülhetetlenné vált a hadba lépés, először a Csendes-óceáni térségben, majd Dél -, végül Nyugat-Európában. Az amerikai-japán háború Pearl Harborral kezdődött és Hirosimával, Nagaszakival végződött. Azt még nem tudhatjuk, hogy az Oszama bin Laden és az iszlám terrorizmus elleni harc, amely New York és Washington után kezdődött, hol és miként fog végződni: Afganisztánban, Irakban, esetleg másutt.

Pearl Harbourról három híres amerikai film készült. Az elsőt japán koprodukcióban rendezte Richard Fleischer, Tora!Tora!Tora! címmel, dokumentarista hűséggel, még 1970-ben. A másodikat Steven Spielberg követte el vászonra, 1941 címmel, amelyet nálunk Meztelenek és bolondokként játszottak - igazi groteszk, John Belushi és Treat Williams komédiázásával. Végül az utolsó, a szuperprodukció, Michael Bay műve, a Pearl Harbour, amelyet alig két hónappal a New York-i terrortámadás előtt mutattak be, a Fehér Ház és a flotta áldásával. A film azt a képet sugallja, amit az amerikai akciófilmek (és nem az olyan kiváló háborúsfilmek egész sora, amelyek láthattunk a Halál 50 órájától a Ryan közlegényig) sugallnak: jöhet bárki, akkor is mi vagyunk a belevaló gyerekek, és jól odacsapunk. Félő, hogy e hollywood-i szupergiccset is elhitték a CIA-nél, amikor kinevették az egyiptomi kollégákat, akik figyelmeztettek bizonyos iszlám szélsőségesek terveire. (gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten