Hazai felfedezők nyomdokain - Magyar Földrajzi Múzeum
Juhász Zsolt
2006/06/01 12:20
3372 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Magyarország egyetlen geográfiai múzeuma, a Magyar Földrajzi Múzeum Érden található. A főutcán klasszicista épületben kapott helyet, s elsődleges feladata a nagy magyar földrajztudósok, utazók életművének ápolása, tárgyi emlékeinek bemutatása.
Földrajzi múzeum udvara

A kapun belépve már azonnal magával ragad minket a hely hangulata, a belső udvar fenséges, szinte ünnepélyes csöndje. Szép kertbe érkezünk, amelyben nagyszerű szoborparkot alakítottak ki. A legnevesebb magyar geográfusok, utazók és néprajzkutatóknak állítanak itt emléket, ahol többek közt megtalálható Cholnoky Jenő, Teleki Pál, Kőrösi Csoma Sándor vagy Almásy László mellszobra, hogy csak néhányat említsünk a legnagyobbak közül.

Belépve a múzeum belsejébe, rögtön az első teremben hatalmas fölgömbbel találkozunk, mely szinte előrevetíti a következő látnivalókat. E teremben található egy, az egész falat borító impozáns világtérkép, amelyen a 28 leghíresebb és legfontosabb magyar utazó expedíciós útvonala található. Ezeket akár külön szenzoros világítóval is kivilágíthatjuk, és így külön-külön szemlélhetjük őket. Ezt a térképet figyelve, jogosan vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a kiállítás anyaga is elsősorban a magyar utazók emlékeit hivatott őrizni és bemutatni. Magának a múzeumnak is fő kutatási területe a hazai földrajztudósok, utazók életrajzainak, utazásainak és a tudományban betöltött szerepének föltárása, s a múzeum tudományos folyóirata, a Földrajzi Múzeumi Tanulmányok publikációi is javarészt e témakörben íródnak. A következő termek vitrinjei pedig ismert és kevésbé ismert magyar utazókról tartalmaznak színes és érdekes anyagokat. A teljességre való törekvés igénye nélkül említsünk meg néhányat!
Teleki Sámuel mellszobra Hell Miksa és Sajnovics János csillagászok a Vénusz bolygó átvonulásának megfigyelésére 1779-ben északra, a Lappföldre utaztak. Ez volt a történelem első magyar tudományos expedíciója, melynek tárgyi emlékeit a következő terem sarkában elhelyezett vitrin őrzi. Egyik leghíresebb felfedezőnk Teleki Sámuel, aki többek között a róla elnevezett afrikai Teleki vulkánt valamint a Rudolf-tavat találta meg. Afrikai utazásainak emlékét szép faragványok, vadásztrófeák, bennszülött vadászfelszerelések és egyéb tárgyi emlékek gazdag választéka őrzi. Az egyes kiállítótermek olyan híres egyéniségek munkásságát és emlékeit mutatják be, mint a világhírű régész és Ázsiakutató Stein Aurél, a legnagyobb magyar földrajztudósnak számító Lóczy Lajos, a kalandos életű, kiváló sivatagkutató, a hazájában méltatlanul elfeledett, de a kilenc Oscar díjjal jutalmazott Angol beteg című film hatására világhírűvé lett Almásy László vagy a hazai űrhajózás úttörője Farkas Bertalan.
A legutolsó teremben ritka szép trófeákkal találkozhatunk. Nagy afrikai kafferbivaly vagy kudu példányai is megtalálhatóak itt. Ezeket kiváló és híres vadászok, Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán ajándékozták a múzeumnak. Egy kitömött orangutánt is kiállítottak, amely a kiváló zoológus Xantus János zsákmánya és nagybecsű ajándéka. Természetesen az itt fölsoroltakon kívül számos egyéb ritka érdekes látnivaló és különlegesség megtalálható még itt, a múzeum a régi korok és távoli tájak iránt érdeklődőknek valóságos kincsesbányája, de a kiállítás anyaga oly gazdag, látványos és változatos, hogy e dolgok iránt egyébként kevéssé érdeklődőket is ámulatba ejti.
A múzeumban pezsgő szellemi élet folyik, a Magyar Földrajzi Társaság számos rendezvénye kötődik a múzeumhoz. Az igazgató Dr. Kubassek János, több mint egy tucat könyv szerzője, távoli vidékek kiváló ismerője fáradhatatlanul dolgozik az értékek megőrzéséért, gyarapításáért. A múzeum hétfő kivételével minden nap délelőtt tíz és este hat óra között várja a látogatókat.

Juhász Zsolt

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten