'Házi'munka
Buzál Csaba
2004/11/03 12:12
758 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mind többen gondolják úgy, hogy az otthoni munkavégzés számos előnnyel jár. Vagy mégis igaz a régi bölcsesség, mely szerint nem szabad a munkát "hazavinni"?

A statisztika szerint a tipikus távmunkás Magyarországon negyven körüli, magasan kvalifikált, vezető beosztásban álló férfi. Rajtuk kívül egyre nagyobb teret hódítanak az elektronikus bedolgozók, akik gyakran másodállásban vállalnak otthoni számítógépes munkát, például adatfeldolgozást.
Sok nő részesíti előnyben a távmunkát, mert így több időt tölthet a családja körében. Rokonszenves formája ez a munkavégzésnek a diákok számára is, hiszen az egyetem és vizsgák is könnyebben ütemezhetők otthoni munka mellett. Sokan vannak - csökkent munkaképességűek, mozgássérültek -, akik számára a távmunka gyakran az egyetlen lehetőség az elhelyezkedésre.
A távmunka előnyei az alábbiak lehetnek:
- Függetlenebb munkavégzés.
- Dolgozhat több cégnek.
- Végezhet több fajta munkát.
- Nincs közvetlen ellenőrzés.
- Kisebb stressz.
- Pénzt, időt és idegeket kímélhet.
Nemcsak az alkalmazott, hanem a vállalat számára is előnyös a foglalkoztatásnak ez a sajátos formája. Hiszen így csökkentheti fix költségeit: kevesebb parkolóhelyre, irodahelyiségre van szüksége.

A távmunka hátrányai között kell megemlíteni az elszigeteltség érzését, ami könnyen elfoghatja az embert a megszokott négy fal közé zárva. Célszerű ezért úgy intézni, hogy a távmunkások kapcsolata a céggel élő és folyamatos maradjon, munkaideje meghatározott részét a központi munkahelyen töltse.

A leggyakoribb távmunkában végezhető tevékenységek:
- adatfeldolgozás;
- piackutatás, sajtófigyelés;
- fordítás;
- cikkírás, weblapszerkesztés;
- könyvelés;
- távoktatás;
- informatikusi, programozói munkák;
- PR, marketing, üzletkötés.
Távmunkát azonban nemcsak otthonról lehet végezni. Vizsgáljuk hát meg, milyen fajtái vannak a távmunkának!
Otthoni távmunka: A távmunkás kizárólag a lakásán végzi a munkát, a képernyő előtt. Ilyenkor a munkaszerződésben általában kijelölik a lakás egy elkülönült részét. A munka- és balesetvédelmi előírások ugyanúgy vonatkoznak az ilyen munkahelyre, mint a hagyományosra, ezért a lakásban található távmunkahelyet is az üzemi munka- és egészségvédelmi szabályoknak megfelelően kell kialakítani. (Ebből adódik, hogy ha a távmunkás a lakása munkahelyként kijelölt részében sérülést szenved, az üzemi balesetnek számít.)

Mobil távmunka (mobile telework): Mobil távmunkánál nem beszélhetünk helyhez kötött, fix munkahelyről. Ilyenkor az alkalmazott mobiltelefon és/vagy laptop segítségével tartja a kapcsolatot a központtal, miközben változó terepen dolgozik (újságíró riportra megy, ügynök házal, szerelő javításokat végez). Szigorúan véve ez a fajta munka nem is tekinthető távmunkának.

Váltakozó távmunka (alternative telework): Ez azt jelenti, hogy a távmunkás munkáját részben otthon vagy terepen (például ügyfélnél), részben pedig a vállalatnál végzi. Ennek az az előnye, hogy egy munkahelyi férőhelyet párhuzamosan több alkalmazott is használhat (ez a desk-sharing, azaz íróasztal-megosztás).

Vállalatnál végzett távmunka (szatellit irodák): Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyes cégek úgynevezett satellite office-okat állítanak fel távmunkásaik számára a munkáltató telephelyétől távol. A szatellit irodák számítógépes kapcsolatban állnak a központtal. Előny itt is, hogy az alkalmazottnak nem kell naponta bebumliznia az irodába, csak a lakóhelyéhez közel eső szatellit irodába (ezeket általában az agglomerációkban állítják fel).

Teleházak (telecottage): Hasonlít a szatellit irodához, a különbség az, hogy az itt dolgozó távmunkások nem azonos munkáltatónak dolgoznak. A teleházak annyival jobbak az otthoni távmunkánál, hogy itt nem elkülönülten, magányosan koptatják a billentyűzetet a távmunkások, hanem kellemes, már-már munkahelyi légkörben, mégis távol a munkahelyi rivalizálástól és a főnök rosszalló tekintetétől. További előny, hogy mindig kéznél van egy szakember, ha lefagy a számítógép vagy egy szempillantás alatt eltűnik az előző néhány óra munkája.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten