Hezbollah
Farkas Zoltán
2006/07/23 16:26
1852 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyre forróbb a közel-keleti helyzet, melyben főszerephez jutott a síita Hezbollah. Rövid írásunkban annak jártunk utána, hogyan alakult ki ez a politikai és katonai csoportosulás, milyen célokat fogalmazott meg, és milyen eszközöket alkalmaz(hat).

Név és rövid történet

Szaid Hasszán Naszrallah

Hezbollah (حزب الله)

Arab kifejezés, mely szó szerint Isten pártját jelenti: a hezb vagy hizb magyarul párt és az Allah szavak összetételéből. A Hezbollah egy Dél-Libanonban alakult síita politikai párt és katonai szervezet, mely az izraeli hadsereg Dél-Libanonba és Bejrútba való 1982-es bevonulására adott válaszként jött létre. 1982. november 11-én egy 17 éves fiatalember robbanóanyagokkal felszerelt autójával az izraeli hadsereg türoszi főhadiszállása ellen öngyilkos merényletet követett el. Ez volt az első ilyen öngyilkos merénylet, amelyet még kb. 30 hasonló követett. Ezek hátterében a Libanoni Nemzeti Ellenállás azon csoportja állt, melyből 1985-ben megalakult az Iszlám Ellenállás, az időközben létrejött Hezbollah fegyveres szárnya. Először a Dél-Libanonban harcoló iszlám katonai erőkből a katonai szárny alakult meg, majd idővel létrejött a politikai szervezet is, melynek számos muszlim diák lett a tagja. Csakhogy ekkor már létezett egy másik síita szerveződés is, az 1975-ben a síita szemléletet új alapokra helyező Músza Szadr által alapított első síita politikai párt, az Amal. A két csoport között kis idő elteltével testvérharc bontakozott ki, ugyanis a déli síiták sokkal radikálisabb Izrael-ellenes fellépést sürgettek. Falvaikban Khomeini ajatollah képei és az iráni forradalmi jelszavak tűntek fel, majd 1985-ben végleg szembehelyezkedtek az Amallal. A politikai küzdelemből végül a Hezbollah került ki győztesen, mivel képes volt a heterogén politikai nézeteket vallókat az azonnali cselekvés és harc jelszavával egységbe fogni.

1985. február 16-én a Hezbollah közzé tette a "Nyílt Levelet", melyben deklarálta, hogy Libanon az USA és Izrael nemzetközi összeesküvésének célpontja, s Libanont protektorátussá akarják tenni, melyhez a bejrúti kormányzat asszisztál. Egy befolyásos Hezbollah-tag így kommentálta a helyzetet: "Sajnos olyan világban élünk, ahol a dzsungel törvényei uralkodnak, tehát az erősebb elnyomja a gyengébbet. Olyan népnek látjuk magunkat, akiket megfosztottak jogaiktól, s ebben a helyzetben csak az erő eszközeit hívhatjuk segítségül. Erről nem mondhatunk le." A Hezbollah kezdeti célja Libanon felszabadítása, síita állammá alakítása, Izrael állam megszüntetése volt, amiről Izrael 2000. évi kivonulása után sem tett le, s azután is rendszeres rakétatámadásokkal igyekezett szimpatizánsai és támogatói számát növelni. Az 1980-as évek közepétől Muhammad Huszain Fadlalláh sejk vezetésével működött a szervezet, melynek 1992 februárjáig Abbász al-Muszavi lett a vezetője, akit likvidáltak, majd a szervezet irányítójává addigi helyettese Szaid Hasszán Naszrallah lépett elő, aki jelenleg is vezeti a pártot.

Politikai és katonai szervezet

Demonstráció

Khomeini ajatollah ideológiáját követve, az ugyancsak többségében síiták lakta Irán-barát politikai szervezetként jutott befolyásos szerephez Libanonban. Az 1980-as években ugyanis Khomeini ajatollah pénzt, fegyvert és katonákat (1500 ún. Forradalmi Gárdistát) szállított a Dél-Libanonban élő síitáknak. Támogatói között tudhatja azonban Szíriát és Líbiát is. Egyszerre folytat harcot a Hezbollah az ideológiájától elhatárolódó libanoni szervezetekkel és vallási csoportokkal szemben, valamint a keresztények és Izrael ellen. Mivel Libanon lakóinak csak egyharmada síita, a többséget a maronita keresztények, a szunniták és a drúzok alkotják, így a Hezbollah egy fundamentális síita köztársaság létrehozását tervezi. Mivel jelentős befolyásra politikai képviseleti téren nem tud szert tenni, ezért iskolákat, szakképzési központokat, kórházakat hozott létre, népszerű szociális szolgáltatásokat nyújt, amellyel a kormányzatnál sokkal jobban tudja képviselni a déli síiták érdekeit, s enyhít egyébként eléggé hátrányos szociális és társadalmi helyzetükön.

A Hezbollah parlamenti párt lévén a libanoni kormányban is képviselteti magát. A 128 tagú törvényhozásban azonban csak 23 fővel van jelen, így katonai erővel és szélsőséges politikai eszközökkel (merényletek) igyekszik a bejrúti kormányt és a nemzetközi közvéleményt befolyásolni. A Hezbollah számlájára írható az 1983-ban a többnemzetiségű békefenntartók ellen elkövetett merénylet, melyben 241 amerikai és 58 francia katona vesztette életét, az argentínai zsidó közösségi központ elleni robbantás (1994), melyben nyolcvanöten haltak meg, illetve a Buenos Aires-ben az izraeli nagykövetség ellen 1992-ben elkövetett támadás. Szinte komolyabb ellenállás nélkül fejthetik ki Libanonban a tevékenységüket, mivel sem a libanoni hadsereg, sem a rendőrség sem rendelkezik akkora katonai potenciállal, hogy a Hezbollahhal szemben érdemben fel tudjon lépni. Emiatt sem tudtak érvény szerezni az ENSZ 2004. évi határozatának, melynek értelmében minden Libanonban állomásozó katonai erőt ki kell vonni, illetve le kell szerelni.

Katonai szárnya, az Iszlám Ellenállás, mely a térség legszervezettebb és legjobban felszerelt arab katonai alakulata. "Becslések szerint több mint 13 ezer katyusa rakétával rendelkezik, e mellett kiképzőtáborokat üzemeltet, és összekötő irodákat tart fenn Szíriában és Iránban. A katonai szárny hatszáz harcosra, további 3000-4500 mozgósítható veteránra, valamint 15-30 ezer tartalékos önkéntesre számíthat." A szervezetet vélhetően egy héttagú tanács irányítja, melyet Haszán Naszrallah sejk irányít, de a Herzbollah ülésein rendszeresen részt vesz a bejrúti iráni nagykövetség két képviselője is.

Irodalom

A Hezbollah zászlaja

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten