Hogyan lát a denevér a fülével?
Nádori Gergely
2007/11/26 22:54
7575 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mindenki tudja, hogy a denevérek ultrahangok segítségével tájékozódnak. Azt viszont kevesen értik, hogyan is teszik ezt. Hogyan hozzák létre az ultrahangot? Hogyan érzékelik? Hogyan tudja egy százfős denevércsapatban egy egyed megismerni a saját hangját?

Hogyan tájékozódnak a denevérek?

A denevérek az emberi fül számára érzékelhetetlen, magas frekvenciájú ultrahangokkal tájékozódnak. A kibocsátott hullámok a tárgyakról, élőlényekről visszeverődnek. A visszeverődő hangimpulzusok pontos távolság- és nagyságérzékelést biztosítanak.

Hogyan hozzák létre az ultrahangot?

Denevér zsákmányra csap

A többi emlőshöz hasonlóan hangképző szervük a gégefő, illetve az ott található hangszálak. A hang frekvenciáját a hangszálakhoz kapcsolódó izmok szabályozzák. A hanghullámok fajtól függően vagy az orr- vagy a szájnyíláson távoznak.
Itt lelassítva meghallgathatod egy denevér hangját (tízszseres lassítás után már az emberi fül is érzékeli) egyszerű repülés közben és mikor éppen kikerül egy tárgyat , ezért szaporítja a hangokat.

Hogyan érzékelik az ultrahangot?

A fülükkel. A denevérek füle az emberi fülhöz hasonló felépítésű. A hanghullámok megrezegtetik a dobhártyát, majd három aprócska csont (kalapács, üllő, kengyel) közreműködésével a rezgés továbbítódik a hangérzékeny sejtekhez. Az impulzus kibocsátásakor a kalapácshoz és a kengyelhez kapcsolódó fejlett izmok összehúzódnak, így fülük erre az időre kikapcsolódik. Ezután az izmok elernyednek és a fül ismét fogadja a visszavert hangjeleket.

Hogyan tájékozódnak az ultrahang segítségével?

A denevérek vadászat közben átlagosan 10 impulzust bocsátanak ki másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy hasonló képet kapnak, mint amit mi egy sztroboszkópos szórakozóhelyen láthatunk. Mikor észreveszik a rovart, impulzusszámuk 200-ra emelkedik másodpercenként. Ez már annyira gyors információszerzés, hogy folyamatos látásként képzelhetjük el. Az alábbi animációban kipróbálhatod, milyen denevér lenne belőled: 

Miért nem használják állandóan a magas impulzus kibocsátást?

A gyors impulzusszám csak közeli célpontoknál alkalmazható. Ha az egyik impulzus túl hamar követi az előzőt, akkor összekeveredhet annak visszhangjával, amely a távoli tárgyról visszaverődőt. Természetesen energetikai szempontból sem lenne kedvező, hisz az impulzuskibocsátás és -érzékelés energiaigényes folyamat.

Miért nem keverik össze saját visszhangjukat más denevérek visszhangjával?

A választ még nem tudjuk, de úgy tűnik, létezik egy idegenszűrő berendezésük. A kísérletek során más impulzusokkal az állatok csak nehezen téveszthetők meg. Ha saját impulzusaikat rögzítjük és azt visszajátsszuk nagy eséllyel megtéveszthetők.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten