Hogyan lehet egy iskolából ökoiskola?
Ferenczi Anita
2006/01/15 14:46
1297 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
2006. március 1-jéig jelentkezhetnek a hazai közoktatási intézmények az Ökoiskola Cím elnyerésére. Írásunkkal azoknak a pedagógusoknak, intézményeknek szeretnénk segíteni, akik többet akarnak tudni arról, hogyan válhat ökoiskolává egy iskola, valamint arról, hogy miben különböznek a "hagyományos" iskolák az ökoiskoláktól.

Az Ökoiskola Címet az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közösen hozta létre a fenntarthatóság elveinek az oktatási intézményekben való minél hatékonyabb megjelenése érdekében.
Az évente kiírt pályázat útján elnyerhető Cím azoknak az iskoláknak az elismerését szolgálja, melyek - átgondoltan intézményesítetten, rendszerszerűen - foglalkoznak a fenntarthatóság pedagógiájának gyakorlati megvalósításával.

Mitől lesz egy iskola ökoiskola?

Ökoiskoláknak azok az iskolák nevezhetők, ahol:
- Az iskola helyi tantervében és pedagógia programjában meghatározó szerep jut a környezeti nevelésnek, a fenntarthatóság kérdéskörének.
- A tanulók aktív és egyenrangú szereplői az iskolai életnek, beleszólási joggal az őket érintő kérdésekbe.
- Az iskola dolgozói (vezetőség, tanári kar, technikai személyzet) tudatában van a fenntarthatóság kérdéskörének fontosságával és ezt a szempontot mindennapi munkája során érvényesíti.
- Az iskola a szülőkkel, illetve a helyi közösséggel együttműködve részt vesz a helyi környezeti problémák vizsgálatában, megoldásában
- Az iskola működtetése a lehető legkörnyezetkímélőbb módon történik
- Az iskola lehetőséget biztosít tanulói számára tanterven kívüli tanulási formákra (erdei iskola, terepgyakorlatok, projektek)

Miben különbözik egy ökoiskola a többi iskolától?

Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során.
Az iskolai munkához több szálon kapcsolódik a helyi közösség. A helyi környezeti értékek és gondok részét képezik az iskola pedagógiai munkájának, a helyi pedagógiai programba beágyazottan.

S hogy milyen előnyökkel járhat a Cím elnyerése?


- A nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar ökoiskola kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az iskolát a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést jelent az iskola munkájáról a fenntartó számára.
- Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat iskolái nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon.
- A Cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai segítik szakmai fejlődését.

Az Ökoiskola Címet bármennyi közoktatási intézmény elnyerheti, amennyiben a pályázathoz szükséges kritériumoknak eleget tesz. Ehhez az adott intézménynek nem kell mást tennie, mint elkészíteni a megfelelő munkatervet és elfogadnia-kitöltenie azt a szándéknyilatkozatot, melyben vállalja az ökoiskolák által kitűzött célok teljes megvalósítását.

Akik többet szeretnének tudni az Ökoiskola Címről, látogassanak el az Ökoiskolák Hálózata honlapra.

Írásunk az Ökoiskolák Hálózata weboldal alapján készült.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten