Honlapismertető - A European Training Foundation honlapja
2004/01/18 20:31
778 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az European Training Foundation (Európai Képzési Alapítvány) az Európai Unió egy decentralizált intézménycsoportjának tagja. Feladata az Európai Unióval szorosabb kapcsolatban álló országok szakképzési rendszereinek segítése.

Az ETF további célkitűzése az oktatók felkészítése a modern társadalmak szakképzési igényeinek (versenyképesség, élethosszig tartó tanulás, információs társadalom eszközeinek felhasználása az oktatásban stb.) való megfelelésre, az Unió és a harmadik országok közti kapcsolatok élénkítése a szakképzés terén.

Az ETF honlapját megnyitva, a főoldalon aktualitások, cikkek szerepelnek. Az első cikk a képzésnek a marokkói vállalatok versenyképességére gyakorolt hatásáról olvashatunk. Másodikként egy konferenciáról kapunk hírt. Majd következik egy tanulmány azon módszerekről, melyekkel hatékonyan taníthatóak meg olyan készségek, képességek, amelyek a fiatalok számára azonnali előnyt jelentenek az átalakuló gazdaságok munkapiacain. Végül megtalálhatjuk az ETF 2004-es munkaprogramját, mely letölthető angol nyelven. A főoldal ezen kívül tartalmaz még egy igen rövid, néhány soros ismertetőt az ETF-ről, melyből megtudhatjuk, hogy milyen szervezetről van szó, és melyek a szervezet főbb céljai.

A rovatok közül az első a "Mi az ETF?" nevet viseli. Itt bővebb felvilágosítást kaphatunk a szervezet felépítéséről, tevékenységeiről, szolgáltatásairól, partnerszervezeteiről. A következő rovatban bővebb információt kaphatunk azokról a témákról, melyekkel az ETF foglalkozik, amelyekhez feladatai kapcsolódnak. Olvashatunk a munkapiacok helyzetéről, a szakképzésről általában, és annak fejlődéséről, az élethosszig tartó tanulásról, az Európai Unió partnerországairól és külső kapcsolatairól. Az egyes témákról viszonylag rövid ismertetők vannak, ám némelyik témánál kapcsolódó anyagokat elérve az adott téma különböző aspektusaival, aktualitásaival is megismerkedhetünk.

A következő négy rovat azon térségekkel foglalkozik, melyekre az ETF tevékenysége kiterjed. Így a csatlakozó országok, Délkelet-Európa (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország stb.), a Mediterrán térség (itt elsősorban az észak-afrikai országok némelyikére kell gondolni) és végül Kelet-Európa és Közép-Ázsia (a volt Szovjetunió utódállamai). Itt röviden értesülhetünk az egyes országok helyzetéről a munkaerő és a szakképzés terén. Magyarországról például megtudhatjuk, hogy 2001-ben a munkanélküliség aránya kb. 5,6% volt, ami elmarad az Európai Unió átlagától, és hogy Szlovénián kívül az egyetlen csatlakozó ország, amelyben az 1999-es szinthez képest nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség. Ezek után röviden ismertetik a szakképzés rendszerét, finanszírozását, és elérhetjük a magyar oktatási rendszer vázlatos bemutatását is.

Az e rovatokban szereplő többi országokról is hasonló jellegű információhoz juthatunk. Egy további rovat ismerteti az ETF-nek a Tempus program megvalósításában játszott szerepét. Majd egy "Statisztikák" rovat következik, ahol az ETF által rendezett és elemzett adatokat találhatunk. A "Lehetőségek" rovatban megpályázható EU posztok szerepelnek, valamint megismerhetjük az ETF beszerzési rendszerét, a nyitva álló beszerzési és szolgáltatási pályázataival együtt. Végül a "Sajtó és Média" rovatban cikkeket, nyilatkozatokat, sajtóanyagokat és fotókat találhatunk.

Az ETF honlapja külsőre nem túl tetszetős. Az oldal fő színe a türkizkék, a szervezet logóján kívül egyáltalán nincsen grafikai elem, a cikkeket kevés kép illusztrálja. Mint az EU intézményeinek általában az ETF-nek is egyszerű, nem hivalkodó a honlapja, az egyszerűség azonban ebben az esetben nem jelent szépséget is egyben. Mi tagadás az ETF honlapja csúnya.

Összegezve tehát a honlap rövid ismertetést ad az ETF működéséről, tevékenységeiről. Azok számára lehet érdekes, hasznos, akik meg szeretnék tudni, hogy mivel is foglalkozik ez a szervezet, illetve kiindulási pontot keresnek az EU külső országok felé irányuló szakképzési politikájának feltérképezéséhez.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten