Honlapismertető - eLearn Magazine
2003/10/03 16:36
1838 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A honlap beköszöntőjéből kiderül a magazin célja: minél több és hitelesebb információval ellátni azokat, akik a digitális oktatással foglalkoznak, vagy az iránt érdeklődnek. A tartalom alapján azonban azt mondhatjuk, hogy ez az újság leginkább azokat érdekelheti, akik valamilyen formában már találkoztak a digitális oktatással, és annak részleteiben akarnak elmerüni.

Az eLearning Magazine-t az ACM (Association for Computing Machinery) elnevezésű egyesület szerkeszti. Ezt a non-profit oktatási egyesületet 1947-ben alapították, és célja a művészetek, a tudományok és a technika fejlődésének elősegítése. Az eLearn Magazine az egyesület első, kizárólag interneten megjelenő kiadványa. A honlap beköszöntőjéből kiderül a magazin célja: minél teljesebb és hitelesebb információval ellátni azokat, akik a digitális oktatással foglalkoznak, vagy az iránt érdeklődnek. A tartalom alapján azonban azt mondhatjuk, hogy ez az ùjság leginkább azokat érdekelheti, akik valamilyen formában már találkoztak a digitális oktatással, és annak részleteiben akarnak elmerüni.

Az oldalt megnyitva három témát találunk. Az elsőben hírek szerepelnek az elektronikus oktatásról. Mivel a honlap amerikai, természetesen elsősorban a hírek is az Egyesült Államokbeli eseményeket taglalják. A mostani kiadásban például olvashatunk arról, hogy két amerikai egyetem megállapodást kötött bizonyos kurzusaik kölcsönös rendelkezésre bocsátásáról, a diákoknak tehát alkalmuk nyílik felvenni bizonyos tantárgyakat a partner egyetem kínálatából. A kurzusok megtartásához pedig videokonferenciát és az internetet használják majd.

A kezdőoldalon találunk ezen kívül ùn. "feature story"-t, amely egy elektronikus oktatással kapcsolatos érdekességet taglal részletesebben, valamint egy vezércikket, amelyben a magazin egyik ùjságírója fejti ki nézeteit, az aktuális számban arról, hogy milyen veszélyeket rejthetnek az elektronikus oktatáshoz használt technikai eszközök az személyes adatok titkosságára nézve.

A magazin rovatai a következők:

  • "e-learning basics", ahol esszéket és esettanulmányokat olvashatunk, amelyek megismertetnek bennünket az elektronikus oktatás alapvető módszereivel, technikai eszközeivel, alkalmazási lehetőségeivel
  • "in depth tutorial", amely elektronikus oktatás "haladóknak", az előző rovathoz hasonlóan hosszabb cikkeket találunk, amelyek ezùttal egy-egy részletkérdést tárgyalnak behatóan
  • "reviews", ahol recenziókat, illetve ismertetőket olvashatunk konferenciákról, termékekről és szakkönyvekről, mivel ebben a rovatban nagyon sok cikk található, az érdeklődő valóban képet kaphat az elektronikus oktatás fejlődéséről, aktualitásairól
  • "research papers", ebben a rovatban jelenleg két tudományos cikk szerepel

A honlapon a fent leírtakon kívül van fórum, amely azonban nem tart számot különösebb érdeklődésre, az utolsó hozzászólás augusztus 7-én érkezett, archívum és persze rengeteg link.

A honlap tehát alapos ismertetést nyùjt az elektronikus oktatás jelenlegi állásáról. Ez az ismertetés azonban inkább tudományos, mint praktikus jellegű, vagyis egészében inkább "haladóknak", mint "kezdőknek" ajánlható.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten