Honlapismertető - elearningeuropa.info
2003/10/15 17:34
2368 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A honlap egy alapos ismertető azoknak, akik meg szeretnék tudni, hogy mit jelent az elektronikus tanulás, és miért fontos az Európai Unióban. Az oldal hasznos információval szolgál azoknak, akiket az e-learning különböző területei vagy a vele kapcsolatos projektek, konferenciák érdekelnek.

A honlap első ránézésre kicsit áttekinthetetlennek, zsúfoltnak tűnhet, de hamar kiderül, hogy a sok információ között könnyű eligazodni, a rovatokat hamar átlátjuk, és ezek után már csak döntésünktől függ, hogy melyik témában akarunk jobban elmerülni, melyik területről akarunk információkat gyűjteni.

A főoldal kínálata tehát a következő: első pillantásra két rovatot látunk meg. Az első "az elektromos tanulásról" nevet viseli. Itt különböző cikkeket, tanulmányokat, interjúkat találunk, amelyek közelebbről megismertetnek minket az elektronikus tanulás aktuális kérdéseivel, társadalmi hasznaival, hátulütőivel. Az aktuális számban rögtön az első cikk Kárpáti Andrea felmérése arról, hogy a fiatal generáció hogyan viszonyul az számítástechnikai eszközök adta lehetőségekhez. Olvashatunk arról is, hogy valójában mi különbözteti meg az elektronikus tanulást a hagyományos tanulástól, és mi ennek a különbségnek a jelentősége, vagy arról, hogy milyenek a virtuális egyetemek. A másik rovat, amelyet rögtön észrevehetünk, az elektronikus tanulással kapcsolatos különböző európai projektekről szól. Itt megtalálhatjuk mind az Európai Unió programjait, mind más európai kezdeményezések ismertetőit. Hírt kaphatunk elektronikus tanulással kapcsolatos díjakról, csakúgy mint elektronikus továbbképzésekről.

Azok, akik először találkoznak az elektronikus tanulás fogalmával, a honlapon egy néhány szakaszból álló animált ismertetőből tudhatják meg, hogy mi is ez a dolog, miért fontos, és az Európai Uniónak milyen tervei vannak ezzel kapcsolatban. Találunk ezen kívül egy listát azokról az intézményekről, szervezetekről is, amelyek elektronikus tanulással foglalkoznak, valamint egy lexikon jellegű oldalt, amin az elektronikus tanulással kapcsolatos legfontosabb fogalmak magyarázatait olvashatjuk el. Megtudhatjuk továbbá, hogy az Unió államai milyen politikát dolgoztak ki az elektronikus tanulással kapcsolatban.
További rovatok: az Európai Bizottság felhívása, amelyben egy tendert hirdet meg az elektronikus tanulással kapcsolatos projektek népszerűsítésére, elemzésére és támogatására (itt egyúttal egy olyan fórum is található, ahol a vállalkozó kedvűek partnert kereshetnek különböző projektek megvalósításához); fórum, amelyben most az elektronikus tanulás és a kis- és középvállalkozásokban való felhasználásának témájához lehet hozzászólni; a legtöbb találatot elért anyagok listája; és végül eseménynaptár.

A szolgáltatások közül kettőt érdemes kiemelni: a cikkek nagy része nemcsak angolul, hanem németül, spanyolul, esetenkénk más nyelven is olvasható. Aki valamilyen speciális terület iránt érdeklődik, megadhatja a preferenciáját (iskolák, egyetemek, tanulás és munka, élethosszig tartó tanulás témakörök között választhat), és így a honlap az igényeihez idomul, és csak azok az anyagok jelennek meg, amelyek a választott témakörhöz kapcsolódnak. Ezen kívül természetesen megvannak a hagyományos szolgáltatások is: kereső, hírlevél, hozzászólási lehetőség a cikkekhez. Azt mondhatjuk tehát, hogy a honlap alapos ismeretekkel látja el azokat is, akik most kezdik csak felfedezni az elektronikus tanulás világát és azokat is, akiknek speciális információra van szükségük.


A honlap elérhető a www.elearningeuropa.info

Az általunk felhasznált kép eredeti helye: www.distance_ed.unlv.edu/ is/is_home.html

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten