Hullócsillagzápor a héten
2003/11/17 05:59
1312 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Bolygónk évről-évre áthalad a Leonida-meteorraj kozmikus törmelékhalmazán, amelyet sokezer hullócsillag légköri felvillanása kísérhet akár egy éjszaka alatt. Idén a látványos égi jelenség előrejelzése kissé bizonytalan, a legnagyobb eséllyel azonban november 19-én hajnalban pillanthatunk az égre!
Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

A Naprendszerben a központi csillag, a 9 bolygó és a kb. 100 hold mellett számtalan apró égitest található, a több tíz kilométer átmérőjű kisbolygóktól a néhány mikrométeres törmelékig. Ezek közé tartoznak a meteoroidok is, amelyek általában meteorrajokba csoportosulva találhatók az űrben. A Föld légkörébe lépő meteoroidok a súrlódás hatására felizzanak, ezt a fényjelenséget nevezik meteornak, vagy hagyományosan hullócsillagnak. Ha a bolygóközi kőzetdarab eléri a szilárd felszínt, a neve már meteorit, amely általában becsapódásos krátert hoz létre.

A meteorrajokat aszerint nevezik el, hogy melyik csillagkép irányából látszanak érkezni az égbolton. A Leonidák természetesen az Oroszlán (Leo) csillagkép felől csapódnak be a légkörbe (másként ebben a csillagképben van a raj radiánsa). A Leonida-meteorraj tulajdonképpen az egyre jobban széttöredező Tempel-Tuttle üstökös egykori anyagából származik, amely 33 éves periódusban kering a Nap körül. A pálya mentén lévő törmelékcsíkba szalad bele a Föld, minden év november 14-e és 21-e között. Ha a találkozás akkor következik be, amikor az üstökös napközelben van, akkor nagyobb mennyiségű hullócsillagra számíthatunk, mivel ilyenkor bolygónk a felhő legsűrűbb, üstökösmaghoz közeli részén halad keresztül.

Mivel az üstökös 1998 februárjában volt napközelben, nem lehet biztosan megmondani, hogy idén mekkora meteor-aktivitás várható. A Leonidák 70 km/s sebességgel szelik az űrt, szemben a 20 km/s-os átlagos meteorsebességgel, ami még lenyűgözőbbé teszi a várható látványt. A becslések szerint percenként akár több, mint 10 felvillanás is látható majd, jobb esetben. A nagyon szerencsések akár egy-két Vénusz fényességű, úgynevezett tűzgömböt (bolidát) is láthatnak majd, hacsak nem feledkeznek bele saját, meteorok által vetett árnyékuk megfigyelésébe.

A maximum feltételezett időpontja november 19-e, hajnali 6.25 és reggel 8.28 között valószínű (hazai idő szerint). Leginkább ekkor érdemes sok meleg ruhával és teával felszerelkezve kivonulni a városi fénygyűrűből egy csendes tisztásra és az ég félé fordított fejjel várni a Leonidák érkezését! Fontos megemlíteni, hogy a meteorok nemcsak látványosabbá teszik az égboltot, hanem az űreszközökre is veszélyt jelentenek. Ezért amellett, hogy emberes űreszközök ilyenkor biztosan nem indulnak a világűr felé, a műholdakat is úgy kell fordítani, hogy minél kisebb felületet mutassanak a meteorraj felé.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten