Hülye állatok - sarki csér
2002/06/06 00:00
5498 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az állatok nagy és változatos világában nem egy olyan faj van, melyet megismerve felkiáltanánk: "Micsoda hülye állat!" Ebben a sorozatban ilyen furcsa, meghökkentő élőlényeket mutatunk be, elsőként a világ legnagyobb utazóját, a sarki csért.

Mit tegyen egy madár, ha kedveli a sarkvidéki éghajlatot, de nem szereti a sötétet? A válasz egyszerű, ingázzon az Északi- és a Déli-sark között. A sarki csér (Sterna paradisea ) pontosan ezt csinálja. Nyáron az Északi-sarkkörtől északra költ, ősszel viszont útra kel és meg sem áll a déli sarkvidékig, tavasszal aztán újra elindul északnak. Évente összesen 35 000 kilométert repül. Nem meglepő tehát, hogy fantasztikus repülőről van szó, élete nagyobb részét a levegőben tölti. Ez az állat látja a Földön élők közül a legtöbb napfényt, mivel mindkét sarkvidéken a hosszú nappalok idején tartózkodik.

Táplálékát zömmel apró halak alkotják, melyeket kikapdos a vízből, de nem veti meg a tengeri gerincteleneket sem. Úszni kifejezetten utál, mivel teste és lábai túl kicsik ehhez. Nagy csapatokban költ. Évente egy-két tojást rak, az egyedek átlagosan 20 évig élnek (ezalatt tehát 700 000 kilométernyit vándorolnak).

A kolóniákon mindig nagy a hangzavar, ám a nyár végén egyszer csak minden madár elhallgat, pár percre szokatlan csend üli meg a telepet, majd mindannyian szárnyra kapnak és megkezdik vándorlásukat.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten