I. Magyar MarsExpedíció
2004/02/27 20:30
3694 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Célkitűzésünk, hogy diákok részvételével modellezzük egy Marson működő kutatóállomás élet-, illetve munkakörülményeit Gánton, 2004. március 5-7. között.

Előzmények és célkitűzések

A Mars Society Sivatagi Mars-kutató Állomása Az utóbbi évek során egyre fokozódó érdeklődés övezi külső bolygószomszédunk, a Mars kutatását. 2004 elején több új űrszonda is érkezett az égitesthez, amelyek eredményei alapján napról-napra jobban ismerjük a vörös bolygót, így a következő évtizedekben emberes expedíciók is indulhatnak majd felderítésére.

A Mars Society már évek óta Mars-analóg kutatóállomásokat üzemeltet saját bolygónkon (az Arktikus-szigetvilágban található Devon-szigeten illetve az Egyesült Államok sivatagos területén), ahol a résztvevő szakemberek a civilizációtól elzártan élnek és dolgoznak azért, hogy megtapasztalják a Marson várható jövőbeli feltételeket.

Mindezek alapján a szervezet magyar tagozata, tevékenysége részeként megpróbál végrehajtani egy hasonló modellkísérletet hazánkban. A cél, hogy a résztvevő diákok egy-egy napon át átélhessék - lehetőségeinkhez képest - egy Marson működő kutatóállomás élet- és munkakörülményeit. Ennek részeként megpróbáljuk modellezni a tudományos program végrehajtásához szükséges szakmai felkészültséget, az együttműködés, az elzártság és az egymásra utaltság pszichológiai hatásai, a takarékos erőforrás-felhasználást, a tervszerű időbeosztást, a kutatási eredmények részletes dokumentációját, a kutatóállomás és az irányítóközpont közötti késleltetett kommunikációt illetve a felmerülő váratlan helyzetek önálló megoldásának szükségességét.

(Fontos megemlíteni azokat a Mars és Föld közötti eltéréseket, amelyeket nem tudunk figyelembe venni az expedíció során: az emberes marsutazások minimum másfél éves időtartama, a Mars felszínén jellemző sugárzási környezet, a kisebb nehézségi erő (kb. harmada a földi értéknek), valamint a Mars kis nyomású és főként CO2-ból álló légköre.)

Helyszín és tudományos program

Munka közben a Mars-analóg terepen

Több szakember egybehangzó véleménye alapján hazánkban Gánt térségében található az a terület, amely a leginkább hasonlít a marsi tájak képéhez. Az elmúlt évtizedekben folytatott bauxittermelés során óriási méretű bányagödrök és meddőhányó-csoportok jöttek létre, amelyek vörös színe, apró szemcsés törmelékanyaga és gyér növényborítottsága miatt az ember helyenként valóban úgy érezheti magát, mintha a Marson járna. A terület bejárása alapján végül a Bauxitföldtani Park bányagödre tűnt a legalkalmasabb helyszínnek a modellezés céljára.

A szakkör-tagok közül 8 diákot választunk ki fizikai és szellemi feladatok során, akik két egymást követő napon, egy-egy 4 fős csapatban vesznek részt a modellezésben. A kiválogatást egy eligazítás követi, ahol a résztvevők megismerik a valós szempontok alapján kidolgozott kutatási programot. Minden diáknak lesz egy szakterülete, s az ahhoz kapcsolódó feladatok végrehajtását ő irányítja majd.

A tudományos program során a diákok bejárják és dokumentálják a kutatóállomás körüli területet, talajfúróval mintát vesznek a felszíni törmelékrétegből s azt később kőzettani, illetve biokémiai módszerekkel elemzik majd. Emellett valódi terepviszonyok között használják majd a Robotépítő szakkör tagjai által készített felszíni kutatójárművet, éjszaka pedig csillagászati vizsgálatokat is végeznek.

A modellezés két helyszíne a marsi kutatóállomás és a földi irányítóközpont. Mindkét helyen számítógépek segítik a résztvevők munkáját, amelyek között kétirányú szöveges és beszéd-kommunikációt alakítunk ki, illetve az irányítóközpont mozgóképen is látja majd a kutatóállomást. A kapcsolattartás fontos eleme a 10 perces késleltetés, mivel a két bolygó űrbeli távolsága akár 40 percre is növelheti egy Marson felmerülő kérdésre adott földi válasz megérkezési idejét. (A modellezéshez szükséges áramellátást a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum biztosítja.)

Szervezők

  • Mars Society Magyar Tagozat;
  • Supernova Csillagászat-Űrkutatás szakkör, Alternatív Közgazdasági Gimnázium;
  • Robotépítő szakkör, Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten