Ideghálózatok
Nádori Gergely
2005/12/20 13:49
4518 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Azt mindenki tudja, hogy az idegsejtek közti kapcsolatok vagy serkentő, vagy gátló jellegűek. Nem könnyű belátni azonban, hogy ebből hogyan jöhetnek létre bonyolult viselkedések. Cikkünkben egy egyszerű modellen, egy kagyló idegrendszerén próbálhatod ki, mi mindenre képes az idegrendszer.

Az idegrendszer számtalan talányt tár elénk. Hogyan képesek az egyszerű idegsejtek olyan bonyolult műveletekre, mint amilyen ennek a cikknek is a megírása? A digitális jellegű információ (hiszen az idegsejtek ingerülete a mindent vagy semmit elven működik) hogyan tud ilyen aprólékos folyamatokat vezérelni? Hogyan épülnek fel a hálózatok a háromféle (érző, mozgató, asszociációs) idegsejtből? Természetesen ott van a idegrendszer kutatásának szent grálja is: Miként működik az emberi agy?
Ahhoz, hogy közelebb jussunk a válaszokhoz, valami nagyon egyszerűvel kell kezdenünk. Választunk magunknak egy modellállatot és még ennek is csak egy végletekig leegyszerűsített részét vizsgáljuk. Legyen ez a szervezet egy kagyló és vizsgáljuk meg a kagyló héjának nyílását és záródását! Modellünkben a kagylónak kétféle érzékelősejtje van, az egyik a táplálékot, a másik a veszélyt érzékeli. Építsünk ideghálózatot ebben a szervezetben! Kagylónknak két érzékelősejtje van: a kék a táplálékot, a piros a veszélyt érzi. A teknőjét egy nyitó és egy záróizom mozgatja, melyek egymással tandemben működnek. Az ideghálózat építését valamelyik érzékelősejttől kezdheted, a bal alsó sarokban választhatod ki, hogy serkentő vagy gátló szinapszist szeretnél-e létrehozni, majd egy újabb kattintással elhelyezheted az idegsejtet. Az idegsejtek végződhetnek valamelyik izmon, másik idegsejt sejttestén, vagy csak szabadon (ekkor később tudsz hozzájuk új idegsejteket kötni). A következő idegsejt is kezdődhet valamelyik érzékelősejten vagy egy már meglévő idegsejt végbunkóján. A bal oldalon található kék és piros gombokra kattintva tudod ingerületbe hozni az egyes érzéksejteket. Újabb kattintásra az ingerület megszűnik. A bal felső sarokban csodálhatod meg, miként viselkedik a kagylód. Ha át kívánod építeni az ideghálózatot, vagy csak újrakezdenéd az ingerlést, kattints a törlést jelző piros X-re! Ekkor az egér piros X-re változik és az összes idegsejt alapállapotba kerül. A piros X-szel az idegsejtekre kattintva eltüntetheted azokat. Ha visszaváltanál a normál módba, kattints újra a piros X-re.
Próbálkozz minél érdekesebb viselkedéseket elérni! Hamarosan következő cikkünkben közlünk néhány izgalmas idegrendszer-tervrajzot.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten