Időszinkronizáció Linux alatt
2004/10/20 10:36
1554 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nem árt, ha rendszerünk órája pontosan jár. Ennek nem csak az egyes szolgáltatásoknál, hanem a naplófile-ok rögzítésénél is jó hasznát vesszük.

Legyen akármilyen megbízható hardverünk, bizony előfordul, hogy rendszerünk órája pontatlanul jár, rossz esetben csúszkál. Ne legyünk restek, használjunk időszinkronizációs szervereket! Az NTP (Network Time Protocol) segítségével nagy precizitású szerverektől kérdezhetjük le a pontos időt. Ezt azonban nem szabad elkapkodunk. Sokan az rdate parancsot használják e célra, melynek hátránya, hogy a rendszeridőt azonnal átállítja, ez pedig néhány futó alkalmazást igen kellemetlen helyzetbe hozhat. Praktikusabb az ntp csomag használata, mely képes az időt csúsztatva (drift) állítani, így nagy különbség esetén a szinkronizáció fájdalommentesebb lesz.Első lépésként telepítsük fel az ntp csomagot (pl. Debian alatt: apt-get install ntp). Ha ezzel megvagyunk, akkor hozzuk létre a /etc/ntp.conf file-t, és írjuk bele valamelyik ismert időszerver címét. A http://www.eecis.udel.edu/~mills/ntp/clock2a.html címen válogathatunk jóhéhány közül, mi a példa kedvéért használjuk a time.kfki.hu (148.6.0.1) szervert:

server time.kfki.hu

Ha a rendszeridőnk és a valós idő között néhány percnél nagyobb az eltérés, a szolgáltatás nem fog működni; ilyen esetben először manuálisan kell a frissítést kezdeményeznünk. Adjuk ki az ntpdate time.kfki.hu parancsot. Ha a szinkronizálás megtörtént, indítsuk újra a szolgáltatást (/etc/init.d/ntp restart), majd írjuk be az ntpq -p parancsot. Optimális esetben a kiválasztott szervert kell látnunk: Mostantól a rendszerünk órája biztos kezekben van.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten