'Igazoltan hiányzott'- Mire használható az Europass?
Érsek Dóra
2007/10/17 17:07
592 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Európai Unió tagállamaiban eltérő képzési, szakképzési, oktatási rendszerekkel találkozunk, vagyis ebből adódóan megeshet az, hogy egy-egy végzettséghez országonként eltérő szakmai illetve gyakorlati tudás társul. Az Unió Bizottsága, ezeknek a kompetenciáknak a jobb átláthatósága érdekében hozta létre a szakmai képzés európai útlevelét az Europasst. Ismerkedjünk meg az okmánnyal most közelebbről.

Az Európai Bizottság 2003. decemberében kezdett hozzá annak a keretrendszernek kidolgozásához, amelynek célja az volt, hogy megkönnyítse az oktatás, a szakképzés, a bizonyítványok átláthatóságot, valamint a tanulmányi mobilitást az Európai Unióban. Az Europass program 2005. január 1-től lépett életben, miután megszületett annak tényleges definíciója, azaz egy olyan szakmai útlevél kibocsátásáról van szó, amely a külföldön megszerzett képesítések igazolását szolgálja. Vagyis, a külföldön végzett tanulmányok esetén a befogadó és a kiküldő ország megállapodása szerint, a hallgató igazolni képes, hogy más országban folytatott tanulmányokat, néhány szakképzési szakaszt más külföldi országban végzett, mint ahol a szakképesítést igazoló bizonyítványt kézhez kapta. 

Az Europass a szakképzésnek minden olyan területén felhasználható, ahol gyakorlati képzés is folyik, természetesen ide tartoznak a felsőoktatás azonos tartalmú képzései is. A „szakmai útlevelet” az állampolgárok önkéntes alapon használhatják, igazolhatják vele a képzés során szerzet kompetenciákat, mintegy tájékoztatást nyújtva a munkaadók számára is. A kiállított bizonyítványok két nyelven, vagyis a kiküldő és a befogadó ország nyelvén tartalmazzák a képzésre vonatkozó adatokat, így a képzés időtartamát, s annak eredményeit. Az Europass 5 dokumentumból álló okmány, amelyekből nyomon követhető, hogy annak tulajdonos mit tanult, milyen eredményeket szerzett, s milyen a munkája szempontjából fontos tapasztalatokkal gyarapodott a képzés megszerzése során.

Az Europass nyelvi útlevél 3 részből áll, s ez a nyelvi kompetenciák bemutatására szolgál. A dokumentum érdekessége az, hogy mindamellett, hogy igazolja az állampolgár által megszerzett nyelvvizsgákat, tartalmaznia kell azt is, hogy melyik intézményben hány évig tanulta az illető azt a nyelvet, illetve, hogy tartózkodott-e és mennyi ideig olyan területen, ahol azt használta. Az Europass önéletrajz összefoglalja az illető képzésére, szakmai előmenetelére, nyelvi képességeire vonatkozó információkat, s egyben az Europass dokumentumcsaládnak az alap okirata. A Mobilitási igazolvány összefoglalja és igazolja azokat az időszakokat, amelyeket az illető tanulmányi célból külföldön töltött. Az Europass oklevélmelléklet funkciója, hogy megkönnyítse a képzés megszerzését igazoló eredeti dokumentum megértést egy másik tagállam munkaadója számára, vagyis információhoz jusson az okirat tulajdonosa által elvégzett tanulmányok szintjéről, típusáról és tartalmáról.

Végül pedig az utolsó eleme a dokumentumcsaládnak az Europass bizonyítvány-kiegészítő, amely tartalmazza a szakképesítésre vonatkozó információkat, ezzel is könnyítve a megismerését a különböző országokban érvénybe lévő szakképzési formáknak és nagyobb átláthatóságot biztosítani a kérdésben a tagállamok számára. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő csak a 2005. január 1-je után megszerzett szakképesítések igazolására használhatók. Az Europass önéletrajzot, illetve a nyelvi útlevelet a pályázó tölti ki, míg a Mobilitási igazolványt a Tempus Közalapítvány koordinálja, a másik két dokumentummal kapcsolatosan pedig a felsőoktatási, illetve vizsgáztató intézménytől, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, és a Nemzeti Szakképzési Intézettől kaphatnak információt az útlevél iránt érdeklődők, s akik könnyebbé szeretnék tenni maguk számára az uniós munkavállalást.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten