Így „csiszolj” az angol kiejtéseden
2020/06/18 08:00
4154 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az angol tanulás egyik legnehezebb része a helyes kiejtés elsajátítása, mivel a beszéd során olyan hangokkal találkozunk, amelyek az anyanyelvünkből hiányoznak, de megfelelő odafigyeléssel és gyakorlással minden akadály leküzdhető!

csiszolj1 Forrás: Pixabay.com

Valóban a gyakorlás és az ismétlés a titka, de mit és hogyan érdemes gyakorolni?

1. Hallgass angol nyelvű szövegeket!

Az első lépés, hogy meg tudd különböztetni a hangokat, és ezáltal a szavakat is. Nem mindegy, hogy sink (süllyed) vagy think (gondol), ugye?

Ha van kedvenc filmed vagy sorozatod, ami eredtileg angol nyelvű, akkor kezdd el eredeti nyelven nézni! Először nézd meg magyar felirattal, majd válts át angol feliratra! Ha már ismered az eseményt és a párbeszédeket, nem érzed majd olyan nehéznek.

Az is jó módszer, ha podcastokat hallgatsz. A BBC angol tanulást támogató weboldalán található a 6 Minutes English (6 perc angol), ahol rövid szövegeket hallgathatsz meg érdekes témákról. A weboldalon megtalálod a szövegek teljes leiratát, sőt a szövegekhez kapcsolódó új kifejezések listáját is. Így nem pusztán a kiejtéshez kapsz segítséget, de ahhoz is, hogy bővítsd a szókincsed, hiszen szövegkörnyezethez kapcsolva mindig könnyebben ragadnak meg a szavak.

2. Figyeld meg, hogy kiejtés közben, hogyan mozog a szád és a nyelved!

Az ajkaid mozgása jelentősen meghatározza a kiejtést, így ha valami nehezen megy, érdemes olyan videót nézni, ahol látod, hogyan mozog a beszélő szája. Ezen a weboldalon találhatsz olyan felvételeket, amelyek segítik a magánhangzók és mássalhangzók kiejtését, továbbá az intonációt.

Az ajkak mozgása mellett nagyon fontos a nyelv is, mint hangképző szerv. Az első dolog, amire emlékszem az angol órákról, hogy a tanárunk azt mondta, ezen az órán ki lehet, sőt ki is kell nyújtani a nyelvünket, mert bizonyos hangok enélkül nem fognak menni.

Akkor viccesnek tűnt, és az osztálytársaimmal azt játszottuk, hogy kiöltöttük egymásra a nyelvünket, de később rájöttem, milyen fontos ez, hiszen a th kiejtése tényleg azon múlik, hogy megfelelően kinyújtod-e a nyelved.

csiszolj2

Nézzük, hogyan néz ki ez a gyakorlatban! A th-nak van egy zöngés és zöngétlen változata is. Zöngétlen pl.: think (gondol), three (három); zöngés the (az), mother (anya). A videó jól érzékelteti, hogy sok munka van egy hanggal.  Amikor tanulod, érdemes az elején túlzásba esni a kiejtés (jelen esetben a nyelvnyújtás) terén, mert ez segíti, hogy megragadjon a helyes „mozdulat” a hang képzése során. Segítségedre lehet még az is, ha egy tükörben nézed, hogyan mozog a szád és a nyelved, mert így tényleg látni fogod a különbséget!

3. Figyelj arra, hová teszed a hangsúlyt!

Próbáld meg a szavakat szótagokra bontani, és lassan szótagolva kimondani azokat. Ez a portál segítséget nyújt, ha nem vagy biztos a szótagok számában. Ha pedig bizonytalan lennél abban, hogy hová kell tenni a hangsúlyt, akkor hallgasd meg előtte! Ez azért fontos, mert a magyar nyelvvel ellentétben, az angolban a hangsúly nem minden esetben az első szótagon van. Keress rá adott szóra a szótárban, majd válaszd ki, hogy brit vagy amerikai kiejtéssel szeretnéd meghallgatni, és ismételd el hangosan, többször is, hogy rögzüljön!

4. Gyakorolj nyelvtörőkkel!

csiszolj3

A nyelvtörők újra és újra ismételtetik ugyanazokat a hangokat, így kicsit olyan, mintha tornásztatád a kiejtésed, ezzel erősítve az adott területet, csak itt nem a tricepsz vagy bicepsz lesz láthatóan szebb, hanem az adott hang.

Nézd meg ezt a videót, és dolgoztasd meg az „izmaid”! Ha ez nem volt elég, itt találsz még 50 nyelvtörőt. Próbáld ki, olvasd fel őket hangosan, és látni fogod, mi az, ami megy és mi az, amin még dolgoznod kell!

5. Vedd fel a hangod gyakorlás közben!

A technikának és az okostelefonoknak köszönhetően ez ma már nagyon könnyedén kivitelezhető, ugyanakkor nem mindenki szereti visszahallgatni a saját hangját. Ezt az ellenérzést érdemes leküzdeni, mert rengeteget segít a fejlődésben. Így fogod igazán hallani, hogyan ejted ki a különböző hangokat, és hogyan hangsúlyozod a szavakat. Próbáld ki, hogy felveszed valamelyik nyelvtörőt, és hallgasd vissza magad! Ha úgy gondolod, még nem megy jól, gyakorolj és próbáld újra! Akár napokat is várhatsz a felvételek között, s ha nem törlöd ki a hangfájlt, visszahallgatva az elsőt és az utolsót, a kezedben lesz a bizonyíték, hogy mennyit fejlődtél!

6. Beszélj annyit angolul, amennyit csak tudsz!

Ha vannak olyan barátaid, akiknek az anyanyelve az angol, akkor ez könnyebben megoldható. Ha még nincsenek, akkor csak szimplán beszélj magadban! Például miközben filmet nézel, ha van olyan mondat, ami tetszik, vagy amiről úgy gondolod, nehezen menne, állítsd meg a filmet/epizódot, és ismételd el hangosan!

csiszolj4

Jelölj ki minden nap egy idősávot (15-20 percet), amit rászánsz a nyelvre! Állíts be egy emlékeztetőt, és gyakorolj egy kicsit: nézz meg egy videót, hallgass egy podcastot vagy olvass fel egy szöveget, amelyet előtte meghallgattál.

A nyelvtanulás titka az ismétlés és a gyakorlás. Újra és újra elmondani a szavakat, amiket megtanultál, és használni őket, amikor csak lehetőséged van rá. Légy kitartó, és hidd el, nem marad el az eredmény!

Tóth Boglárka

Forrás:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten