Így is lehet segíteni!
2014/05/08 15:55
1315 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Jó gyakorlat is válhatna abból, ahogyan néhány alapítvány az iskolákkal együttműködve próbál olyan témákról projketnapokat tartani, amelyek a kerettantervek kiegészítőinek tekinthetők, hozadékuk azonban messze túlmutat azon. A Taita Alapítvány a Váci Piarista Gimnázium tanáraival közösen tart Afrika Napot már több éve.

Afrika Az alapítványról

Az alapítvány nem azok közé az alapítványok közé sorolható, melyek csak adományokat gyűjtenek, ismeretterjesztéssel, szemléletformálással is foglalkoznak. Önkénteseik előadásokat tartanak különféle Afrikával kapcsolatos témában (segélyezés, kultúra stb.) a Milleniumi Fejlesztési Célokról, az önkéntességről, és Afrika Napokat szerveznek a fiatalok számára (fair trade játék, film, előadások).

Az ismeretterjesztés magába foglalja Afrika természeti és kulturális kincseinek bemutatását, a földrész speciális problémáinak ismertetését, különös hangsúlyt fektetve a fiatalok érdeklődésének felkeltésére.

A szemléletformálás fontos részét képezi az Afrikával, illetve az afrikai emberekkel kapcsolatos tévhitek, sztereotípiák eloszlatása, egy sokszínű kontinens bemutatása, szélesebb látókör kialakítása.

Azok az önkéntesek tartják ezeket az iskolai napokat, akik már személyesen is jártak az alapítvány által segített kenyai árvaházban, így személyes tapasztalatokkal rendelkeznek. Közvetlen élményeik segítségével élethűen tudják átadni a látottakat és hallottakat, továbbá hitelesen képviselhetik az alapítványt.

Az Afrika Napok lehetőséget adnak a diákoknak, hogy beszámolókon, kvízjátékokon és tájékoztatókon keresztül ismereteket szerezzenek a Kenyára illetve az afrikai kontinensre jellemző életviszonyokról. Az alapítvány munkáját megismerve pedig szociális érzékenységre tegyenek szert. Céljuk, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg a társadalmi felelősség fogalmával. Eddig csaknem 30 alkalommal, különböző iskolákban tartottak Afrika órát vagy többórás Afrika Napot.

Az elmúlt években az alapítvány részt vett szinte minden hazánkban megrendezésre kerülő Afrikával kapcsolatos rendezvényen. Ugyanakkor a szervezet rengeteg saját programmal áll elő.

Afrika2

Afrika Napok

A globális és interkulturális nevelés jegyében a Taita Alapítvány Afrikai Gyermekekért együttműködve a Váci Piarista Gimnázium tanáraival több alkalommal egész napos Afrika Napot tartottak. Az Afrika Nap interaktív és játékos formában ismerteti meg a fiatalokat Afrika világával, segíti megérteni a harmadik világ problémáit és ráébreszt az önkéntesség szépségeire.

Ezeknek a foglalkozásoknak több előnye is van, hiszen

  • fejlődik a diákok problémamegoldó képessége,
  • toleranciára, nyitottságra, empátiára nevel,
  • fenntarthatóságra nevel,
  • önkéntességre nevel,
  • játékos formában, észrevétlenül ad új ismereteket.

Ízelítőként a legutóbbi Afrika Nap programja:

  • Interaktív előadás Afrikáról (földrajza, országai, nevezetességei, állatvilága), Kenyáról, erősségeiről és gyengeségeiről, magyarországi viszonyokkal összehasonlítva, szuahéli nyelvlecke, önkéntesség Kenyában, hírek egy kenyai árvaházból,
  • fair trade játék - csoportokban 1-1 országot képviselve játszunk a Világbankkal, erőforrásokkal, technikával, megtapasztalva a "nem" egyenlő elbánást,
  • „Néma bölcsők” c. dokumentumfilm vetítése - beszélgetés,
  • Afrika kvíz - afrikai tárgy nyereménnyel.

Szünetekben az Afrobreakz dobosai tanítják a gyerekeket djembén és társain játszani.

Kapcsolódó linkek:

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten