IKT képességek oktatása általános iskolában 3. rész
2004/10/12 12:20
1231 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Milyen IKT képességeket kellene elsajátítaniuk a gyerekeknek tizenkét éves korukig? Egy belga oktatási szakértők által készített tanulmány alapján közel hetven az IKT-hoz kapcsolódó készség van, melyeket a gyerekeknek az általános iskolai oktatás során meg kellene szerezniük. Cikkünk a technikai, valamint a közösségi és etikai képességeket mutatja be.

Technikai képességek
Az eszközök használata
Ahogy a gyerekek találnak egy érdekes képet, arra kíváncsiak, hogyan lehetne kinyomtatni, vagy áttenni egy másik dokumentumba. Egy társuk rögtön meg tudja mutatni ezt a "másol - beilleszt" funkció alkalmazásával.

Ahhoz, hogy a legtöbbet ki lehessen hozni az IKT által kínált lehetőségekből, szükséges némi technikai tudás. Ezek a kiegészítő IKT képességek a későbbi oktatás során, az önálló tanulásban (például egy-egy hobbi keretében és egyéb érdeklődési körben), sőt az önállóság fejlesztésében (például egy könyv megtalálása a könyvtárban) is igen hasznosak.

Ugyanakkor ezt a tudást a gyerekek az általános iskolában funkcionálisan sajátítják el, ez azt jelenti, hogy a képességeket egy-egy feladat megoldása során szerzik meg. Például megtanulnak másolni és beilleszteni, amikor egy saját készítésű szöveget akarnak átrendezni vagy képekkel illusztrálni.

Következésképpen ezeket a képességeket a gyerekek nem egyszerre sajátítják el. A gyerekek egymástól is tanulhatnak, és felhasználhatják azt a tudást, amit az iskolán kívül szereztek. A gyakorlat azt mutatja, hogy sok gyerek könnyedén kezeli az IKT eszközöket, és másokat is meg tud tanítani erre. Sokan az iskolán kívül szerzik meg ezt a tudást. Ezért nem szükséges olyan tantervet kidolgozni e technikai képességekre, melyet minden gyereknek szisztematikusan el kellene sajátítania.

Közösségi és etikai képességek
Az IKT felelősségteljes használata
Az IKT integrációjának van egy közösségi és etikai eleme is. A közösségi készségek, az önállóság, a találékonyság szorosan összefüggenek az együttműködéssel, a kommunikációval, az információk bemutatásával, az egyéni tanulással és gyarkorlással, de az információ másoktól való megszerzésével is. Vannak megállapodások, szabályok, az internetes etikett, amelyet be kell tartani. Ezért minden iskolának tisztáznia kell a letöltés, a nyomtatás és a másolás szabályait.

A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy az IKT milyen lehetőségeket rejt, de azzal is tisztában kell lenniük, hogy az IKT nem az egyetlen és olykor nem a legcélravezetőbb eszköz egy cél eléréséhez. Figyelmesen és pontosan kell dolgozniuk, és ellenőrizniük kell a hibákat munkájukban. Maguktól kell segítséget adniuk vagy kérniük, ha a számítógéppel valami probléma adódik.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten